Jablkovo-hruškový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 130 g Máslo čerstvé
  • 220 g Mouka pšeničná hladká
  • 40 g Cukr krupice
  • 30 g Pistácie
  • 0.333333 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Jablka
  • 6 ks Hrušky
  • 1 ks Citron
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Hřebíček
  • 3 polévková lžíce Rum
  • 6 polévková lžíce Džus hruškový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 396 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 87.7 mg
  • Draslík 134.5 mg
  • Vláknina 3771.3 mg
  • Vitamín A 3771.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme 30 g másla, péci budeme v troubě předehřáté na 190 °C.

  • 2

    Do mísy vložíme všechny přísady na těsto, odložíme 20 g mouky na posypání válu. Nejprve těsto zpracujeme pomocí hnětače, poté pracujeme na vále, dokud se těsto neleskne. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v chladničce zhruba půl hodiny odpočinout.

  • 3

    Jablka a 2 hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na kousky.

  • 4

    Nakrájené ovoce vložíme do kastrolu, přidáme skořici, hřebíček, šťávu z citronu, hruškovou šťávu, promícháme a pod poklicí vaříme na mírném plameni do změknutí. Poté ještě asi čtvrt hodiny bez přikrytí. Vzniklou kaši necháme vychladnout.

  • 5

    Těsto vyválíme, vyložíme jím vymazanou formu tak, aby bylo vytažené do okrajů. Na těsto navrstvíme a uhladíme ovocnou kaši a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.

  • 6

    V mezičase zbylé hrušky zbavíme jádřinců, oloupeme a nakrájíme na dílky. Pistácie hrubě nasekáme.

  • 7

    Koláč vyjmeme z trouby, ozdobně poklademe hruškami, posypeme pistáciemi a pečeme ještě asi 15 minut.

  • 8

    Před podáváním necháme koláč vychladnout.

Komentáře k receptu