Švýcarský ořechový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 125 g Cukr krupice
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Ořechy vlašské
  • 200 g Cukr krupice
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 60 g Pistácie
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 315 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Smetana na šlehání
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 809 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 42 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 47 g
  • Cholesterol 101.7 mg
  • Draslík 229.3 mg
  • Vláknina 8213.1 mg
  • Vitamín A 8213.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme máslem, dort budeme péci v troubě předehřáté na teplotu 190 °C.

  • 2

    Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme v chladničce alespoň hodinu odpočinout.

  • 3

    Vlašské ořechy a pistácie nahrubo posekáme. V silnostěnném kastrole rozpustíme máslo s cukrem na světle hnědý karamel, vmícháme smetanu. Do karamelové směsi přidáme ořechy a necháme přejít varem. Uvařenou směs vložíme do ledové lázně a za stálého míchání necháme vychladnout.

  • 4

    Z poloviny odpočinutého těsta vyválíme placku, vyložíme jím formu i s okraji. Těsto propícháme vidličkou a potřeme ořechovou náplní. Z druhé poloviny těsta odložíme kousek na ozdobení, zbylé těsto rozválíme na placku o průměru formy, položíme ho na náplň a přehrneme přes něj okraj spodního těsta.

  • 5

    Zbylé těsto rozválíme natenko, vykrájíme vykrajovátkem tvary a poklademe jimi povrch těsta. Na závěr těsto potřeme rozšlehaným žloutkem. Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 40 minut.

  • 6

    Upečený dost necháme asi 25 minut chladnout ve formě, poté formu uvolníme, dort přesuneme na mřížku a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu