Květák se sýrovo-bylinkovou strouhankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 34 minut
Počet porcí: 3

Suroviny

  • 45 g Máslo čerstvé
  • 100 g Strouhanka
  • 2 kávová lžička Citrónová šťáva
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 0.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Mandle loupané
  • 1 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 456 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 658 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 20.7 mg
  • Draslík 1071.5 mg
  • Vláknina 15939.2 mg
  • Vitamín A 15939.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 163.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme ji hodně nadrobno. Loupané mandle a ořechy pokrájíme na menší kousky.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo s lžíci oleje. Na něm si osmažíme strouhanku dozlatova. Přibližně v polovině smažení přimícháme mandle a ořechy. Usmaženou strouhanku necháme mírně vychladnout, pak do ní přimícháme jemně nastrouhaný parmezán a petrželku.

  • 3

    Připravíme dresing: ve sklenici rozmícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem.

  • 4

    Očištěný a omytý menší květák rozebereme na růžičky, košťál odkrojíme a růžičky uvaříme v páře (v pařáku na knedlíky). Vaříme do poloměkka přibližně 7 -10 minut. Poté květák vyjmeme, odložíme do mísy, polijeme dresingem a zlehka, ale důkladně, promícháme. Každou porci na talíři posypeme strouhankou a hned podáváme.

Komentáře k receptu