Snadná bešamelová omáčka s vařeným květákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Sýr Parmezán
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 600 ml Mléko plnotučné
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Květák
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Sůl
  • 2 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel nať sušená
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 449 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 727 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 53.5 mg
  • Draslík 970 mg
  • Vláknina 14346.6 mg
  • Vitamín A 14346.6 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 127.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 964.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme k varu přibližně 1.5 - 2 l vody se solí. Očištěný a omytý květák rozebereme na střední růžičky. Jakmile se voda začne vařit, květák dáme do vody a pomalu ho vaříme do poloměkka až měkka (podle chuti) přibližně 10 minut. Pak květák z vody vyjmeme, necháme okapat a odložíme do mísy, kterou zakryjeme poklicí.

  • 2

    Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a odložíme. Parmezán jemně nastrouháme a též odložíme. V rendlíku rozehřejeme máslo. Přidáme k němu hladkou mouku a za stálého míchání ji osmažíme dozlatova. Pak hned přimícháme studené mléko, bílý pepř, sůl, bobkové listy a špetku muškátového oříšku. Stále mícháme a pomalu vaříme do zhoustnutí 10-15 minut. Omáčka by měla být tak hustá, že po zamíchání vařečkou zůstává "cestička". Poté omáčku odstavíme z plotny, odstraníme bobkové listy, přimícháme petrželovou nať, nastrouhaný sýr a podle chuti dosolíme.

  • 3

    Květákové růžičky dáme na talíře, přelijeme je bešamelem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu