Dort s vinným krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 110 g Cukr krupice
  • 30 g Cukr krupice
  • 380 ml Víno bílé
  • 400 ml Smetana na šlehání
  • 120 ml Smetana na šlehání
  • 1.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 7 plátek Želatina bílá plátky
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 3 polévková lžíce Marmeláda citronová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 614 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 230.8 mg
  • Draslík 71.8 mg
  • Vláknina 1733.3 mg
  • Vitamín A 1733.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dva plechy vyložíme pečicím papírem, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Ze všech surovin vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v chladničce.

  • 3

    Z odpočinutého těsta vyválíme dvě placky, vykrojíme z nich kruhy o průměru 25 cm, položíme na plech, propícháme vidličkou a pečeme asi 20 minut. Upečené těsto necháme vychladnout.

  • 4

    V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni ušleháme žloutky s cukrem (130 g), citronovou kůrou a citronovou a pomerančovou šťávou do hustého krému. Plátky želatiny necháme změknout ve vodě, poté scedíme, vložíme do trochy vína, které jsme zahřáli, a necháme rozpustit. Poté vmícháme spolu se zbylým vínem do krému. Krém překryjeme fólií a necháme v chladničce vychladit.

  • 5

    Šlehačku se zbylým cukrem (množství do krému) ušleháme dotuha a lehce vmícháme do krému. Dortovou placku položíme na plochou mísu, potřeme krémem a necháme vychladit.

  • 6

    Druhou placku rozkrájíme na 16 dílů, položíme na krém a necháme do druhého dne ztuhnout. Poté poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme ušlehanou smetanou.

Komentáře k receptu