Pasírování

Publikováno: 09.04.2016
Pasírování je poměrně jednoduchá kuchařská technika, při které se potravin - především zelenina a ovoce nebo připravovaná jídla - různými způsoby rozmělňují a zbavují větších částí, slupek, hrudek… Pasírování se velmi často používá při přípravě omáček.

Pasírování je prolisování a rozmačkání různých druhů potravin nebo připravovaných jídel, která se tak rozmělní a zbaví nežádoucích součástí – košťálů, slupek, pecek nebo zrníček.

Pasíruje se především doměkka uvařená zelenina do polévek a omáček, zelenina do protlaků, ovoce do ovocných pyré, džemů nebo zavařenin. Výsledkem pasírování je hustá tekutina, kaše, pyré nebo omáčka.

K pasírování se používají různá síta, přes která se potraviny nebo suroviny protlačují vařečkou, kulatou částí naběračky, pevnou lžící nebo speciální pasírovací paličkou. Na menší množství surovin jsou vhodné pasírovací síťky. K zjednodušení a urychlení se před pasírováním potraviny nebo suroviny rozmixují ponorným mixérem.

Nejčastěji se pasíruje

  • zelenina – rajčata do kečupů a pyré, různé druhy do polévek a omáček
  • ovoce – předevšímpři přípravě marmelád, džemů a pyré

Pasírování není složité, ale vždy je potřeba zvolit správné pomůcky a pasírování také věnovat dostatečnou pozornost a čas, aby například omáčky byly skutečně maximálně hladké a jemné.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty