Slunečnicové koláčky s medovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 160 g Slunečnice loupaná
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 100 g Med včelí
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr třtinový
  • 190 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 65 g Cukr moučkový
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 špetka Kypřící prášek do pečiva
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 8 polévková lžíce Fazole bílé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 486 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 28 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 142.1 mg
  • Draslík 244.3 mg
  • Vláknina 4921.8 mg
  • Vitamín A 4921.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hladkou mouku s 2 špetkami kypřícího prášku do pečiva, přidáme 1 žloutek, moučkový cukr a na kostičky pokrájené změklé máslo. Směs promícháme a pak vyklopíme na pomoučený vál. Rukama vyracujeme těsto, musí být vláčné a hladké. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 30 minut odpočinout.

  • 2

    Mezitím si připravíme krémovou náplň: do mísy rozklepneme vejce, přidáme k nim med, cukr a semínka z vanilkového lusku (vanilkový lusk podélně rozřízneme a semínka seškrábneme). Troubu si předehřejeme na 180°C.

  • 3

    Směs vařečkou promícháme, pak do ní zapracujeme kostičky změklého másla a vše vyšleháme do hladkého krému.

  • 4

    8 formiček na pečení o průměru přibližně 10 cm vytřeme máslem. Těsto si rozdělíme na 8 dílů a každou formičku vyložíme těstem, které na několika místech propícháme vidličkou. Pak na každou formičku položíme několik velkých fazolí, aby nám zakryly střed, je to kvůli tomu, aby se nám těsto nezdvíhalo. Formičky poklademe na plech a pečeme 9-10 minut. Pak je vyjmeme, odstraníme fazole a necháme formičky s těstem úplně vychladnout. Až pak je naplníme krémem, posypeme nahusto slunečnicovými semínky dáme je znovu péct. Pečeme při teplotě 180°C přibližně 20 minut dozlatova. Když koláčky vychladnou, opatrně je vyjmeme z formiček, položíme na dezertní talířky a podáváme.

Komentáře k receptu