Osvěžující pomerančový dezert

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 90 g Máslo čerstvé
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 105 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Cukr moučkový
  • 140 g Cukr moučkový
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Rum
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Pomeranč červený
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 432 kcal
  • Sacharidy 50 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 89 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 228.9 mg
  • Draslík 99.4 mg
  • Vláknina 1644.9 mg
  • Vitamín A 1644.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 20.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme krém: v misce rozšleháme čerstvá vejce. Z velkého, dobře omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru. Pak pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj všechnu štávu, kterou zbavíme zrníček. Do hlubšího rendlíku dáme máslo, postavíme na plotnu a za stálého míchání k máslu přidáme moučkový cukr, rozšlehaná vejce, pomerančovou kůru a šťávu. Krém vaříme pomalu, stále mícháme, až krém zhoustne. Pak ho odstavíme z plotny, ještě asi minutu mícháme a necháme úplně vychladnout.

  • 2

    Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hladkou mouku si prosejeme do další mísy. Měkké máslo vymícháme do pěny. Čerstvá vejce s pokojovou teplotou rozklepneme a pečlivě rozdělíme do dvou mís - žloutky a bílky.

  • 3

    Do mísy se žloutky nasypeme moučkový cukr (250g,) přidáme vanilkový extrakt, rum a směs vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme už vymíchané máslo. K bílkům přidáme špetku soli a elektrickým šlehačem vyšleháme tuhý sníh. V polovině šlehání k bílkům přidáme postupně 2 lžíce moučkového cukru.

  • 4

    Tuhý sníh budeme postupně zapracovávat do žloutkového těsta společně s moukou - přibližně po čtvrtinách. Těsto by mělo mít lehkou, hladkou, polotekoucí konzistenci. Nalijeme ho do formy, vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 35 minut -jakmile se budou stěny odlepovat od boků formy, je korpus upečený.

  • 5

    Vychladlý korpus podélně rozřízneme ostrým širokým nožem, spodní stranu natřeme 2/3 krému, na něj přiklopíme vrchní část korpusu, kterou potřeme zbývajícím krémem. Ozdobíme ho oloupanými měsíčky pomerančů, šlehačkou, kterou jsme vyšlehali ze 100ml smetany, nakrájíme porce a podáváme.

Komentáře k receptu