Výborné řezy ke slavnostní příležitosti

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 350 g Mango
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3.5 g Želatina bílá plátky
  • 7 g Želatina bílá plátky
  • 3.5 g Želatina bílá plátky
  • 50 g Cukr moučkový
  • 150 g Cukr moučkový
  • 25 g Cukr moučkový
  • 30 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 30 g Čokoláda 70% kakao
  • 50 g Cukr moučka
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 100 ml Voda pitná
  • 100 ml Voda pitná
  • 125 ml Voda pitná
  • 160 ml Voda pitná
  • 250 ml Mléko kokosové
  • 60 ml Citrónová šťáva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 5 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 521 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 158 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 367.5 mg
  • Draslík 196 mg
  • Vláknina 5009.5 mg
  • Vitamín A 5009.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.3 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme dva krémy.

  • 2

    Mangový krém: omyté mango (300-350g) oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu rozmixujeme. Do sklenice s vodou (1dl) namočíme plátky želatiny. Dužinu z manga v rendlíku promícháme s cukrem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vzniklé pyré odstavíme z plotny, zamícháme do něj nabobtnalou želatinu a vše pořádně promícháme. Pak směs přendáme do větší misky a necháme ji vychladnout. Vyšleháme si smetanu na tuhou šlehačku. Zlehka 1/3 šlehačky zapracujeme do mangového krému, přimícháme zbytek šlehačky a krém odložíme do lednice na 1 hodinu.

  • 3

    Kokosový krém: do sklenice s vodou (1dl) namočíme plátky želatiny. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse vyšleháme žloutky s prosátým moučkovým cukrem do pěny. Ve větším rendlíku přivedem k varu kokosové mléko, které odstavíme z plotny a pomalu ho budeme přimíchávat do žloutkové pěny. Pak směs dáme zpátky do rendlíku a za stálého míchání pomalu vaříme do doby, až vzniklý krém zhoustne (bude na vařečce ulpívat). Krém odstavíme z plotny a zamícháme do něj nabobtnalou želatinu. Krém necháme vychladnout. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, kterou postupně po částech zlehka zamícháme do kokosového krému. Dáme ho na 1 hodinu do lednice.

  • 4

    Postupně upečeme vanilkový a kakaový korpus. Troubu si předehřejeme na 200°C. Dva pečící (nejlépe čtvercové) plechy vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

  • 5

    Vanilkový korpus: v jedné míse promícháme hladkou mouku s Maizenou (kukuřičný škrob). Do druhé mísy dáme 3 vejce + 3 žloutky, špetku soli, vanilkový extrakt a cukr. Směs promícháme a mísu posadíme do vodní lázně. Směs ve vodní lázni vyšleháme do krému. Poté mísu odstavíme z hrnce (hrnec též odstavíme z plotny) a krém budeme míchat tak dlouho, dokud nevyhladne. Pak do něj postupně, po třetinách, přimícháme připravenou mouku s Maizenou. Hotové těsto nalejeme na plech a dáme péct. Pečeme přibližně 12 minut dozlatova. Upečený korpus necháme vychladnout.

  • 6

    Kakaový korpus připravíme stejně jako vanilkový, jen s tím rozdílem, že místo Maizeny do mouky zamícháme stejné množství kvalitního kakaa.

  • 7

    Připravíme si rumový sirup: do rendlíku nalijeme 125ml vody, přidáme k ní 50g moučkového cukru a 2 lžíce rumu. Směs za stálého míchání přivedem k varu ajakmile se cukr rozpustí, hned rendlík s e sirupem odstavíme z plotny.

  • 8

    Nakonec si připravíme citrónovou polevu: do skleničky s voudou si namočíme 3.5g želatiny. Do rendlíku nalijeme 60ml vody, 60ml citrónové šťávy, 25g moučkového cukru, vše promícháme, přivedeme k varu a jakmile je cukr rozpuštěný, odstavíme rendík z plotny pak teprve do sirupu zamícháme ve vodě (1dl) naboptnalou želatinu a necháme sirup vychladnout.

  • 9

    Upečené korpusy si v polovině, po celém obvodu, lehce nařízneme nožem, do vytvořeného nářezu zachytime ostrou niť, nití obtočíme celý korpus a přes řez niť opatrně přitáhneme. Vzniknou 2 pláty vanilkového a dva pláty kakaového korpusu. všechny rozkrojené pláty pokapeme rumovým sirupem.

  • 10

    Vanilkový korpus potřeme najdříve mangovým a vanilkovým krémem, přiklopíme polovinu kakaového korpusu. Ten potřeme též mangovým a kokosovým krémem a přiklopíme vanilkovým korpusem. Tento postup opakujeme. Na závěr celý povrch korpusu potřeme citrónovou polevou a posypeme nastrouhaným kokosem. Takto připravený dort dáme do lednice na asi na 2 hodiny. Pak dort ostrým nožem nakrájíme na řezy a podáváme.

Komentáře k receptu