Vánoční zelná polévka s houbami a klobásou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Slanina vepřová
  • 200 g Klobása - Čabajka
  • 500 g Zelí kysané
  • 60 g Houby sušené
  • 300 ml Voda pitná
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 0.2 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Brambory
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 572 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 480 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 148.8 mg
  • Draslík 805.8 mg
  • Vláknina 8232.7 mg
  • Vitamín A 8232.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 38.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme všechny ingredience: sušené hříbky dáme do kostrólku a zelijeme je studenou vodou. Necháme je namočené asi 15 minut. Oloupané a omyté větší brambory nakrájíme na kostky. Očištěnou cibuli a slaninu pokrájíme nadrobno a klobásu na kolečka. Ve smetaně s mlékem vyšleháme vejce.

  • 2

    Do hrnce s vodou dáme brambory, sůl, kmín, bobkový list a postavíme je na plotnu. Brambory přivedeme k varu, teplotu snížíme, přidáme namočené hříbky a pod poklicí brambory s houbami budeme pomalu vařit 15 minut.

  • 3

    Mezitím v pánvi vysmažíme slaninu s cibulí dozlatova, pak ji bez omastku dáme do hrnce k bramborům. Na zbylém omastku zlehka osmažíme kolečka klobásy, které i s omastkem vyklopíme do polévky.

  • 4

    Když jsou brambory téměř měkké, přidáme k nim scezené kysané zelí (neproplachujeme ho). Vše vaříme ještě dalších 8-10 minut, nakonec do polévky zamícháme smetanu s vyšlehanými vejci a krátce, asi 3-5 minut polévku dovaříme.

  • 5

    Zelňačku dochutíme chilli kořením, solí i cukrem (podle kyselosti zelí), důkladně vše promícháme, nalijeme ji do hlubokých talířů a podáváme.

Komentáře k receptu