Lehký velikonoční mazanec ze špaldové mouky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 80 g Cukr třtinový
  • 40 g Hrozinky
  • 22 g Droždí
  • 340 g Mouka špaldová
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 špetka Cukr třtinový
  • 1 špetka Sůl
  • 5 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 2 polévková lžíce Mouka špaldová
  • 5 polévková lžíce Olej kokosový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 252 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 95 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 22.9 mg
  • Draslík 121.4 mg
  • Vláknina 1361.7 mg
  • Vitamín A 1361.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si nejdříve kvásek: do misky s vlahým mlékem rozdrobíme kvasnice, přidáme 2 špetky třtinového cukru a necháme kvasnice nakynout (asi 10 minut.

  • 2

    Do mísy dáme hladkou špaldovou mouku, třtinový cukr a špetku soli. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a zrníčka seškrábneme do mouky. Přidáme kvásek, zbytek vlahého mléka, kokosový vlažný olej a směs promícháme. Poté těsto důkladně vypracujeme, mělo by být vláčné a nelepit se. Poprášíme ho troškou mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout minimálně 45 minut.

  • 3

    Připravíme si omyté hrozinky, které necháme v sítu okapat. Vlašské ořechy pokrájíme na menší kousky.

  • 4

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, rozdělíme ho na 2 díly. Každý díl těsta rukama zlehka roztáhneme na větší, silnější placku. Každou posypeme hrozinkami a ořechy. Poté každý díl těsta zavineme a uhněteme z nich malé, kulaté bochánky. Položíme je na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a necháme je znovu minimálně 30 minut znovu vykynout.

  • 5

    Troubu si předehřejeme na 200°C. Do středu vykynutých bochánků uděláme nožem malý křížek, bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme je do středu předehřáté trouy. Pečeme je 10 minut při 200°C, pak teplotu snížíme na 160°C, bochánky překryjeme pečícím papírem (aby se nepřipalovaly). Pečeme pomalu dalších 40-45 minut dozlatova až zlatohněda.

  • 6

    Velikonoční mazance krájíme až po úplném vychladnutí.

Komentáře k receptu