Jemná račí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 70 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 70 g Mrkev kořen
  • 70 g Petržel kořen
  • 50 ml Olej olivový
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Ouzo - Metaxa Brandy
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Divoké koření celé
  • 5 ks Rak říční
  • 1 ks Estragon
  • 2 ks Tymián čerstvý
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Vývar rybí
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • 2 polévková lžíce Créme fraiche
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 578 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 1092 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 185 mg
  • Draslík 990.6 mg
  • Vláknina 10947 mg
  • Vitamín A 10947 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 68 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozehřejeme olivový olej, zlehka na něm orestujeme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a přidáme skelety z raků. Vše restujeme asi 15 minut. Potom přidáme rajčatový protlak a přilijeme brandy, zapálíme a skelety se zeleninou flambujeme. Zalijeme rybím vývarem (nebo vodou), přidáme oloupaný česnek, bylinky a koření a vše na mírném ohni prováříme 1 hodinu.

  • 2

    Poté přecedíme, vmícháme smetanu a créme fraiche. Zlehka zahustíme máslem a hladkou moukou. Polévku dalších 10-15 minut vaříme, potom mixérem vyšleháme na pěnu nebo propasírujeme přes sítko. Můžeme podávat.

Komentáře k receptu