Nejlepší jablkový strouhaný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 800 g Jablka
  • 170 g Máslo čerstvé
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 110 g Cukr krupice
  • 60 g Cukr krupice
  • 400 g Mouka polohrubá
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 balení Cukr vanilka
  • 1 balení Cukr vanilka
  • 1 balení Pudink vanilkový
  • 2 polévková lžíce Rum
  • 2.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 836 kcal
  • Sacharidy 108 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 44 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 103 g
  • Cholesterol 170.8 mg
  • Draslík 391.3 mg
  • Vláknina 11302.2 mg
  • Vitamín A 11302.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme moukou.

  • 2

    Citronovou kůru nastrouháme, vlašské ořechy umeleme, máslo necháme změknout.

  • 3

    V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou, rozšlehanými vejci a změklým máslem. Vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta dáme ve fólii do lednice, druhou polovinu do mrazáku.

  • 4

    Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme pudink, za občasného míchání necháme vychladnout.

  • 5

    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nastrouháme nahrubo a promícháme s cukrem, skořicí a rumem.

  • 6

    Polovinu těsta z lednice rozválíme, vložíme do formy, vyložíme těstem i okraje. Na těsto nalijeme pudink, na něj navrstvíme jablka a zasypeme nastrouhaným těstem z mrazáku.

  • 7

    Koláč pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až zezlátne.

  • 8

    Koláč podáváme vychladlý.

Komentáře k receptu