Skvělý domácí chléb - italská focaccia

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 15 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 42 g Droždí
  • 80 g Olivy černé
  • 30 g Rajčata sušená sterilovaná
  • 100 ml Voda pitná
  • 400 ml Voda pitná
  • 100 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 848 kcal
  • Sacharidy 130 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 747 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 4 mg
  • Draslík 290.4 mg
  • Vláknina 13117.7 mg
  • Vitamín A 13117.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hladkou kvalitní mouku (00), přidáme sůl a promícháme. V misce si připravíme kvásek: do vlažné vody rozdrobíme kvasnice, které posypeme 1-2 špetkami cukru. Když kvasnice vzejdou, zapracujeme je postupně do mouky. Během míchání těsta přilijeme olivový olej a podle potřeby ještě vlahou vodu (přibližně 50-100ml). Zhruba vymíchané těsto dáme na vál posypaný moukou a těsto rukama dobře uhněteme. Těsto se nesmí lepit, musí být hladké, vláčné. Vytvoříme si bochánek, dáme ho zpět do čisté mísy a necháme ho pod čistou utěrkou v teple zkynout.

  • 2

    Mezitím očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a za stálého míchání ji osmažíme téměř dozlatova. V polovině smažení přidáme lžíci cukru, drobné lístky rozmarýnu a necháme cukr s cibulí zkaramelizovat. Pak pánev odstavíme z plotny. Olivy a sušená rajčata pokrájíme na menší kousky.

  • 3

    Troubu si předehřejeme na 250°C. Pečící plech vytřeme olivovým olejem. Těsto na vále zlehka rozválíme (nebo ho rukama roztáhneme) na placku silnou asi 2cm. Těsto vložíme do vytřeného plechu, posypeme ho zkaramelizovanou cibulkou, olivami, rajčaty a vložíme do rozehřáté trouby.

  • 4

    Focacciu pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Upečenou dáme vychladnout na mřížku, vychladlou pokrájíme na porce a podáváme.

Komentáře k receptu