Hrušky v červeném víně 1

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 15

Suroviny

  • 350 g Cukr třtinový
  • 3 ks Hřebíček
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 l Víno červené
  • 1 kg Hrušky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 180 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 10 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 209 mg
  • Vláknina 7700.4 mg
  • Vitamín A 7700.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z předepsaného množství surovin připravíme tři 700 g sklenice hrušek.

  • 2

    Malé hrušky oloupeme a vložíme je do sklenic. Mezitím svaříme v hrnci červené víno s cukrem, kouskem skořice a hřebíčkem. Nálev nalijeme do sklenic, které pečlivě uzavřeme.

  • 3

    Pokyny pro konzervaci. Zavařovací hrnec částečně naplníme horkou vodou. Zavařovací sklenice, které chceme sterilizovat, uchopíme do držáků dnem dolů, dolijeme horkou, ale ne vroucí vodou tak, aby sklenice byly asi 2,5 cm pod hladinou. Hrnec zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme minimálně deset minut, nebo až půl hodiny, v závislosti na typu hrnce. Pak horké sterilizované sklenice jednu po druhé vyndáme a necháme je okapat. Horkou vodu ponecháme v hrnci pro sterilizaci víček a pro zavaření naplněných sklenic.

  • 4

    Asi pět minut předtím, než začneme sklenice plnit, vložíme víčka do vroucí vody. Naplníme naběračkou sterilizované zavařovací sklenice asi 2,5 cm pod okraj sklenice džemem/kompotem. Ujistíme se, že se nám uvnitř sklenic nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Otřeme okraje sklenic, nasadíme a utáhneme víčko. Naskládáme sklenice do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby se sklenice nacházely zhruba 5-7 cm pod hladinou.

  • 5

    Uvedeme do varu, snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila. vaříme 40 minut a kontrolujeme, aby byly sklenice stále pod vodou. Vypneme sporák, asi pět minut počkáme, vyndáme sklenice a dnem vzhůru je necháme zchladnout. Překontrolujeme, jestli všechna víčka dobře drží, pokud ne, vložíme sklenici do lednice a džem do deseti dnů spotřebujeme. Sklenice se správně držícími víčky označíme štítkem s datem zavařování a uložíme na suchém a chladném místě. Při pokojové teplotě vydrží neotevřená sklenice až rok. Po otevření uchováváme džem/kompot v lednici a obsah během deseti dnů spotřebujeme.

Komentáře k receptu