Koření se v teplé i studené kuchyni používá k vylepšování chutí a aroma, u některých druhů potravin i k jejich konzervaci.
Koření se vyrábí z čerstvých nebo sušených částí rostlin a nemá výživné vlastnosti. Většina druhů koření ale má i léčivé nebo preventivní zdravotní účinky.
V základním rozdělení známe koření sypké a tekuté, oblíbené jsou i různé směsi, které se používají například k dochucení gulášů, ryb nebo při přípravě masa na grilování.
Bylinky dodávají jídlům v teplé i studené kuchyni stejně jako koření především chuť a aroma. Používají k vaření i pečení. Přidávají se do polévek, využívají se při vaření příloh nebo dušení i pečení masa. Jsou vhodné i do mnoha druhů pečiva, především buchet, koláčů a slaného cukroví.
Bylinky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek a vitamínů a proto by se měly používat především čerstvé a minimálně sušené.

Použití koření a bylinek v kuchyni
Koření a bylinky se používají především pro
- vylepšení původní chuti, vůně a barvy
 - dodání nového aroma, které nemají původní suroviny a které je typická pro určitý druh koření nebo jeho směs
 - dodání specifické chuti některých potravin i jídel
 - prodloužení doby skladování potraviny nebo hotového jídla
 - změkčení tuhého masa nebo naopak i zpevnění masa měkkého – maso je pak křehčí a stravitelnější.
 - zabránění rozvaření ryb a také pro zkrácení doby vaření - tím se zachová vyšší množství prospěšných látek v potravinách
 - odstranění nepříjemného nebo specifického aroma některých základních surovin
 - zvýšení chuti k jídlu při vysokých teplotách například v létě – používají se dráždivější a pálivější druhy koření
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                