Čokoládová štola přelitá směsí čokolády a koňaku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Čokoláda hořká
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 80 g Cukr krupice
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Čokoláda hořká
  • 50 g Mouka polohrubá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Pomeranče
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 539 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 92 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 55 g
  • Cholesterol 146.7 mg
  • Draslík 488.8 mg
  • Vláknina 9260.7 mg
  • Vitamín A 9260.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.7 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 °C.

  • 2

    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Čokoládu nalámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni se 30 g másla. Žloutky s cukrem utřeme do světlé pěny, přidáme mouku, čokoládovou hmotu a kypřicí prášek. Třeme dokud nezískáme hladkou směs. Poté zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků se špetkou soli.

  • 3

    Těsto vlijeme do vymazané formy na biskupský chlebíček a pečeme asi 10 minut, teplotu snížíme na 180 °C a pečeme dalších 8 - 10 minut. Štolu vyjmeme, necháme vychladnout ve formě a vyklopíme na tác.

  • 4

    Na polevu rozehřejeme čokoládu s máslem a 2 lžícemi vody. Přidáme koňak a vzniklou polevu rozetřeme stěrkou na štolu. Necháme ztuhnout a před podáváním dozdobíme rozpůlenými plátky pomeranče.

Komentáře k receptu