Existuje obrovské množství různých salátů, třeba ovocné, zeleninové, těstovinové, se sýrem, s masem, se šunkou, s bylinkami… Několik salátů je ale všeobecně známých a slavných po celém světě, a právě ty si dnes vyzkoušíme. Jedná se o svěží italskou klasiku Caprese i o trochu méně známou Panzanellu, původně holandský salát Coleslaw, který ale zdomácněl v angloamerickém světě, americký Waldorf s jablky, francouzský Niçoise, „krále salátů“ Crab Louie a chybět nemůže ani populární Caesar.
Caprese
 
- 200 g mozzarelly
 - 3 rajčata
 - hrst lístků bazalky
 - olivový olej
 - balzamikový ocet
 - čerstvě namletý černý pepř
 - mořská sůl
 
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, stejně jako mozzarellu. Plátky rajčat a mozzarelly klademe na talíř, ozdobíme lístky bazalky, posypeme černým pepřem a mořskou solí a pokapeme olivovým olejem a balsamikem. Salát dáme alespoň na půl hodiny do lednice, podává se totiž vychlazený.
TIP: Pokud si chceme Caprese trochu ozvláštnit, můžeme ho doplnit černými olivami.
Panzanella
- 3 červené papriky
 - 400 g staršího chleba
 - 600 g cherry rajčat
 - 100 ml olivového oleje
 - ½ čajové lžičky cukru krupice
 - 60 ml červeného vinného octa
 - ½ červené cibule
 - 1 stroužek česneku
 - 2 hrsti bazalkových lístků
 
Předehřejeme si troubu na 200°C, na plech si rozprostřeme papriky a chleba natrhaný na kousky, který pokapeme olivovým olejem, a necháme péct 20 až 25 minut. Rajčata si nakrájíme na kostičky a v misce smícháme s cukrem a solí. Až se na paprikách vytvoří puchýřky, vyndáme je z trouby a uzavřeme do sáčku, aby se zapařily, a poté z nich oloupeme slupku, odstraníme z nich semeník a nakrájíme je na kostičky. Opečený chléb, olivový olej, vinný ocet, cibuli nakrájenou na plátky a česnek na drobné kostičky přidáme do misky s rajčaty a promícháme. Necháme chvilku stát a poté přimícháme i pečenou papriku a bazalkové listy. Pokud je to potřeba, dochutíme solí či pepřem, a podáváme.
TIP: Salát Panzanella můžeme obměnit přidáním ančoviček.
Coleslaw
 
- ½ hlávky bílého zelí
 - 1 cibule
 - 1 mrkev
 - 2 kusy řapíkatého celeru
 - 250 g majonézy
 - sůl
 - cukr
 - mletý pepř
 - vinný ocet
 - citronová šťáva
 
Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako zelí a cibuli. Mrkev oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. V misce smícháme majonézu, cukr, sůl, pepř, citronovou šťávu a vinný ocet, tento dresink promícháme se zeleninou a necháme v lednici rozležet.
TIP: Existuje obrovské množství variací na salát Coleslaw. Mezi ty nejoblíbenější patří Coleslaw s petrželkou, rozinkami nebo ořechy.
Waldorf
- ½ malého kořenového celeru
 - 3 kusy řapíkatého celeru
 - 2 zelená kyselá jablka
 - 3 polévkové lžíce majonézy
 - 3 polévkové lžíce zakysané smetany
 - 4 hrsti vlašských ořechů
 - třtinový cukr
 - citronová šťáva
 - mletý bílý pepř
 - sůl
 
Kořenový i řapíkatý celer očistíme a nastrouháme na tenké nudličky. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přisypeme trochu soli, cukru a pepře a promícháme s oběma druhy celeru, potom jemně vmícháme i jablka a vlašské ořechy.
TIP: Skvělého výsledku dosáhnete také tehdy, když do salátu přimícháte rozpůlené kuličky červeného hroznového vína.
Niçoise
- 2 vejce
 - 100 g zelených fazolových lusků
 - 250 g římského salátu
 - 100 g salátové okurky
 - 100 g rajčat
 - 150 g vařených brambor - raných nebo salátových
 - 200 g konzervovaného tuňáka
 - 80 g černých oliv
 - 10 g ančoviček
 - olivový olej
 - sůl
 
Dresink:
- 2 žloutky
 - 1 lžička dijonské hořčice
 - 1 lžička cukru krystal
 - 1 dl olivového oleje
 - 1 stroužek česneku
 - 4 ančovičky
 - vinný ocet
 - sůl
 - mletý pepř
 
Vejce si uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Fazolové lusky spaříme, potom je okamžitě vložíme do studené vody a scedíme. Salát nakrájíme na nudličky, salátovou okurku, rajčata a uvařené brambory na tenké plátky. Nyní si připravíme dresink: žloutky, hořčici, střik vinného octa, sůl, pepř a cukr v misce šleháme za postupného přilévání olivového oleje. Až nám vznikne směs podobná majonéze, přimícháme ještě drcený česnek a nasekané ančovičky. Zeleninu smícháme s dresinkem a servírujeme na talíře, kde ho ještě dozdobíme vejcem uvařeným natvrdo, rozdrobeným tuňákem, ančovičkami a olivami.
TIP: Konzervovaného tuňáka můžete nahradit čerstvým, stačí ho jen dorůžova opéct na olivovém oleji a po vystydnutí nakrájet na plátky.
Crab Louie
- 300 g krabího masa
 - 1 hlávka ledového salátu
 - 1 avokádo
 - 3 rajčata
 
Dresink:
- 250 g majonézy
 - 100 g kečupu
 - 75 g černých oliv
 - 2 natvrdo uvařená vejce
 
V misce smícháme majonézu, kečup, nasekané černé olivy a nadrobno pokrájená vejce. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na tenké plátky, rajčata na měsíčky. Z listů ledového salátu vytvoříme na talíři lůžko, na něj poklademe krabí maso, avokádo a rajčata a přelijeme dresinkem.
TIP: Pokud máte rádi chřest, můžete ho přidat i do tohoto salátu.
Caesar
  
- 1 římský salát
 - 2 žemle nebo jiné bílé pečivo
 - 150 g parmezánu
 - 2 kuřecí prsa
 - olivový olej
 - pepř
 - sůl
 
Dresink:
- 2 žloutky
 - 100 ml oleje
 - 1 lžička dijonské hořčice
 - 1 lžička cukru krystal
 - 1 stroužek česneku
 - 4 ančovičky
 - vinný ocet
 - sůl
 - pepř
 
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a v troubě z něj upečeme krutonky. Kuřecí prsa očistíme, pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a osmažíme na troše olivového oleje. V misce vyšleháme žloutky se střikem vinného octa, hořčicí, cukrem, pepřem a solí. Postupně přidáváme nasekaný česnek a pokrájené ančovičky. Salát natrháme a promícháme s dresinkem, který jsme si právě připravili. Na talíř naservírujeme salát, na něj maso a krutonky, navrch nastrouháme parmezán.
TIP: Salát Caesar můžeme ozvláštnit opečenou anglickou slaninou.
Lenka Ambrožová
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                