Recepty na zdravé, chutné a hlavně originální grilování, díky kterým rozbijete stereotyp a blýsknete se před přáteli, skutečně existují. Naložené grilované maso má každý, ale krevety, tofu nebo dokonce meloun…? Vyzkoušejte recepty, které jsme pro vás vybrali, a nebudete litovat!
Pikantní krevety s limetkou
- 450 gramů čerstvých krevet
 - ¼ hrnku limetkové šťávy
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 2 lžíce thajské sweet chilli omáčky
 - ½ lžíce medu
 - 2 stroužky česneku
 - hrst čerstvého koriandru
 - špetka soli
 
V misce smícháme limetkovou šťávu, olivový olej, sweet chilli omáčku, med, najemno nasekaný česnek a koriandr a sůl. Krevety omyjeme a naložíme do připravené marinády nejméně na půl hodiny. Poté krevety vyndáme z marinády, necháme okapat a napícháme na špejle jako špíz, aby se s nimi lépe manipulovalo. Grilujeme na rozpáleném grilu a hned podáváme.

Havajské špízy s kokosovou rýží
Špízy:
- 450 gramů kuřecích prsou
 - 1 čerstvý ananas
 - 1 červená cibule
 - 1 oranžová paprika
 - 1 stroužek česneku
 - ¼ hrnku ananasového džusu
 - 1 lžička medu
 - 1 lžička strouhaného zázvoru
 - 1 lžíce kečupu
 - 2 lžíce sójové omáčky
 
Kokosová rýže:
- 1 hrnek rýže
 - ½ hrnku kokosového mléka
 - 1 ½ hrnku vody
 - hrst čerstvého koriandru
 - špetka soli
 
V misce smícháme kečup, ananasový džus, sójovou omáčku, med, strouhaný zázvor a rozmačkaný česnek, tím nám vznikne exotická marináda. Maso očistíme, nakrájíme na kostky a necháme v lednici marinovat alespoň 4 hodiny, nejlépe přes noc. Rozpálíme gril a vytvoříme špízy – na špejle napichujeme střídavě maso, kousky ananasu a papriky a plátky cibule. Gril potřeme olejem a naklademe na něj špízy, které obracíme po čtyřech minutách a grilujeme, dokud není maso hotové.
 Kokosovou rýži připravíme tak, že ve středně velkém hrnci přivedeme k varu rýži se špetkou soli ve vodě a kokosovém mléce. Když se obsah hrnce začne vařit, přiklopíme ho pokličkou, stáhneme plamen na minimum a vaříme 15 až 20 minut. Když je rýže uvařená, slijeme přebytečnou tekutinu a do rýže zamícháme nasekaný koriandr.

Grilované avokádo plněné salátem Caprese
- 2 avokáda
 - 1 vanička cherry rajčat
 - 16 kuliček mozzarelly
 - 4 stroužky česneku
 - ½ hrnku olivového oleje
 - hrst bazalky
 - balzamikový ocet
 - sůl
 - pepř
 
Olivový olej nalijeme do mističky nebo podobné nádoby, přidáme rozmačkaný česnek, trochu soli a pepře a necháme alespoň hodinu odležet. Mozzarellu necháme okapat, rajčata omyjeme. Obě suroviny dáme do misky, promícháme s trochou připraveného oleje a nasekanou bazalkou, případně dochutíme solí a pepřem. Avokáda omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecky. Obě poloviny bohatě potřeme česnekovým olejem a na rozpáleném grilu grilujeme rozkrojenou stranou dolů asi 5 minut. Avokáda dáme na talíř, do otvoru po pecce navršíme směs rajčat, mozzarelly a bazalky, pokapeme balsamikem a podáváme.
Marinované grilované tofu s ananasem
- 1 čerstvý ananas - lze použít i kompotovaný, ale lepší je čerstvý
 - 1 balení tofu
 - 3 citrony
 - 3 lžíce ananasového džusu
 - 2 lžíce tamari
 - 1 lžíce třtinového cukru
 - špetka kurkumy
 - hrst čerstvého koriandru
 
Z tofu opatrně vymačkáme přebytečnou tekutinu – položíme ho na talíř, přiklopíme druhým talířem, který zatížíme, a čekáme, až tekutina vyteče. Mezitím si připravíme marinádu smícháním citronové šťávy, ananasového džusu, tamari, cukru, kurkumy a nasekaného koriandru. Tofu nakrájíme na trojúhelníčky, tak jako toustový chléb při přípravě sendvičů, a ponoříme ho do marinády, v níž ho necháme asi hodinu. Rozpálíme si gril a potřeme ho olejem, aby se tofu nepřipalovalo. Tofu dáme na gril a opékáme 20 až 30 minut, potom ho obrátíme a grilujeme 10 až 12 minut z druhé strany. Pokud se vám nedaří tofu obrátit, zdá se vám, že je ke grilu jakoby přilepené, nechte ho grilovat déle, vysuší se a potom již nebudete mít problém s jeho sejmutím z grilu. Na gril přidáme kolečka ananasu, které opékáme asi 10 minut. Na talíři tofu ještě pokapeme zbylou marinádou pro ještě výraznější chuť.
Grilovat se mohou i jiné druhy sýrů - vyzkoušejte je!

Grilovaný meloun
- 1 malý vodní meloun bez pecek
 - 1 limetka
 - 1 vanička Crème fraîche
 - hrst čerstvého koriandru
 - mleté chilli
 
Rozpálíme gril, meloun omyjeme, naporcujeme na trojúhelníčky silné asi 2 cm a lehce posypeme mletým chilli. Meloun dáme na gril a opékáme z každé strany minutu až dvě, poté sundáme z grilu a rozložíme na talíř nebo tác. Pokapeme limetkovou šťávou, na každý kousek melounu dáme jednu lžíci Crème fraîche a posypeme nasekaným koriandrem. Podáváme teplé.
Grilované nektarinky s pitou a mascarpone
- 2 nektarinky
 - 2 pity
 - 120 gramů mascarpone
 - 1 hrnek balzamikového octa
 - 2 lžíce medu
 - hrst bazalky
 
Do hlubšího hrnce nalijeme balsamico a přivedeme ho k varu, poté plamen trochu ztlumíme a necháme zredukovat, bude to trvat asi 10 až 15 minut. Nektarinky omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecky, grilujeme je na olejem pomazaném grilu asi 5 minut. Poté je rozkrájíme na menší kousky a necháme trochu vychladnout. Na gril položíme pity, aby se hezky prohřály. Na pity potom „namažeme“ mascarpone, na něj poklademe nektarinky, pokapeme balzamikovou redukcí a medem a posypeme nasekanou bazalkou. Obě pity jako pizzu rozkrojíme na trojúhelníčky a servírujeme.
Salát s grilovanou broskví a kozím sýrem
- 500 gramů směsi salátů
 - 3 čerstvé broskve
 - 120 gramů kozího sýra
 - 1 červená cibule
 - 2 hrsti pekanových ořechů
 - 1 lžička sladké papriky
 - 1 lžíce olivového oleje
 
V misce smícháme pekanové ořechy, olivový olej a mletou papriku, přemístíme na gril a opékáme 2 až 3 minuty, poté necháme vychladnout. Broskve omyjeme a nakrájíme na dvou až třícentimetrové plátky a grilujeme minutu po každé straně. Zatímco nám broskve chladnou, dáme do velké misky salát a přidáme kozí sýr. Červenou cibuli oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a salát jimi posypeme, stejně jako broskvemi a ořechy.
Grilovaný zeleninový salát s krutony
Salát:
- 3 červené papriky
 - 2 lilky
 - 1 cuketa
 - 1 červená cibule
 - 250 gramů cherry rajčat
 - hrst petrželky
 - 1 lžíce olivového oleje
 - špetka soli
 
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
 - 2 lžíce balzamikového octa
 - ½ lžičky dijonské hořčice
 - 1 lžička čerstvého estragonu
 
Krutony:
- 1 bageta nebo ½ bochníku chleba
 - 1 lžíce olivového oleje
 - špetka soli
 - čerstvě mletý černý pepř
 - 1 lžička sušeného oregana
 
V misce smícháme olivový olej, balsamico, dijonskou hořčici a nasekaný estragon. Na rozpáleném grilu potřeném olejem připravíme grilovanou zeleninu, tedy papriky, lilky, cuketu, rajčata a cibuli. Po ugrilování promícháme zeleninu s dresinkem. Bagetu nebo chléb nakrájíme na větší kostky, pokapeme olejem, posypeme oreganem, solí a pepřem a na grilu restujeme. Když jsou krutonky hnědé a křupavé, vmícháme je do salátu a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme teplé.
Toasty s vejcem a sýrem
- 4 vejce
 - 8 plátků toustového chleba
 - 4 plátky sýra dle vlastního výběru
 - trocha másla
 - sůl
 - pepř
 
Na rozpáleném grilu necháme rozpustit trochu másla, vyklepneme na něj vajíčka a opékáme je tak, jak máme rádi, podle chuti také osolíme a opepříme. Toustový chléb zlehka pomažeme máslem a opečeme na grilu, na čtyři chleby položíme plátkový sýr a vejce a přiklopíme zbylými chleby. Toasty opékáme z obou stran, dokud není sýr rozteklý a chléb hnědý a křupavý z obou stran.
Lenka Ambrožová 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                