Luštěniny jsou čočka, fazole, hrách, cizrna, sója a boby. Mají velký obsah bílkovin, vitamínů skupiny B, různých minerálních látek a vlákniny. Obsahují málo tuku - přibližně 1%, jen sója až do 20 %. Mají ale tuhou a těžko stravitelnou slupku a jsou v nich látky, způsobující nadýmání. Především, z těchto důvodů je tedy luštěniny před kuchyňskou úpravou připravit.

Luštěniny se musí nejdříve přebrat, vytřídit z nich poškozená a nedozrálá zrna i odstranit různé nečistoty - např. malé kamínky. Pak se důkladně v sítu propláchnou pod tekoucí studenou vodou, a nakonec se namáčejí.
Doporučená doba namáčení a vaření luštěnin
| 
 Luštěnina  | 
 Doba namáčení  | 
 Doba vaření  | 
| 
 Čočka velkozrnná  | 
 2 hod.  | 
 45 min.  | 
| 
 Čočka dlouhozrnná  | 
 1 hod.  | 
 30 min.  | 
| 
 Čočka červená  | 
 není potřeba  | 
 20 min.  | 
| 
 Hrách celý  | 
 8 hod.  | 
 1 hod.  | 
| 
 Hrách půlený  | 
 není potřeba  | 
 30 min.  | 
| 
 Fazole malé - bílé, barevné  | 
 8 hod.  | 
 1 hod.  | 
| 
 Fazole velké - máslové  | 
 10 hod.  | 
 1 hod. 30 min.  | 
| 
 Cizrna  | 
 8 hod.  | 
 2 hod.  | 
| 
 Sója  | 
 16 hod.  | 
 2 hod. 30 min.  | 
Uvedené časy jsou orientační
Dobu namáčení je možné zkrátit - přebrané a propláchnuté luštěniny se vsypou do vařící vody, které musí být třikrát tolik, kolik je luštěnin. Pak se hrnec přikryje pokličkou, odstaví ze sporáku a nechá 30 minut odstát. Po uplynutí této doby se luštěniny dají vařit.
U nepředvařených luštěnin se doba vaření zkrátí přibližně o polovinu použitím tlakového hrnce.
Předvařené luštěniny není potřeba namáčet, a samozřejmě se i kratší dobu vaří.
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                