Roční období

Zavařování v troubě i myčce nádobí

Publikováno: 17.10.2016
Většina z nás zavařuje kompoty, marmelády, džemy, přesnídávky, ale i houby nebo maso a další potraviny ve velkém nebo speciálním zavařovacím hrnci. Možností, jak zavařovat, je ale víc - vyzkoušejte například zavařování v troubě nebo myčce nádobí!

Asi nejvíce rozšířeným způsobem zavařování je sterilizace dobře uzavřených sklenic v horké vodě ve větším hrnci. Pokud ale zavařujete často, pak se určitě vyplatí pořízení a používání zavařovacího hrnce s mnoha různými funkcemi. Další možností, vhodnou především pro ty, kdo nemají velký hrnec a nebo zavařují opravdu jen občas, je zavařování v klasické plynové nebo elektrické, ale i mikrovlnné, troubě. I tímto způsobem je možné zavařit v podstatě úplně vše… Málo rozšířenou možností je zavařování v myčce nádobí, ale i tento způsob můžete bez obav vyzkoušet.

Elektrická a plynová trouba

Plynovou troubu předehřejete na stupeň 1, elektrickou na 80 – 95°C, a zvolíte program horního i spodního ohřevu. Sklenice, které jste předtím naplnili džemem, okurkami, kompotem, houbami nebo čímkoliv jiným a důkladně uzavřeli, rozestavíte na hlubší plech v rozestupech tak, aby se nedotýkaly vzájemně a ani okrajů plechu. Někteří lidé pokládají na plech starší utěrku a sklenice pokládají na ni, aby necinkaly.
Sklenice by měly být přibližně stejně velké, aby se jejich obsah steriloval rovnoměrně. Ať už na plechu máte nebo nemáte utěrku, nalijete do něj vodu zhruba do výšky 2 cm. Plech se sklenicemi vložíte do trouby a sterilujete. Doba zavařování se různí podle použité trouby a druhu obsahu sklenic, obecně lze říci, že je třeba sterilovat zhruba hodinu. Než sterilizaci ukončíte, vyzkoušíte, zda jsou víčka na sklenicích přichycená. Po vyjmutí sklenic z trouby je položíte na kuchyňskou utěrku dnem vzhůru a necháte vychladnout.

Horkovzdušná trouba

Postup je víceméně stejný, rozdíl je pouze v teplotě. Sklenice na plechu s vodou vložíte do trouby předehřáté na 150°C, po 5 minutách ji ztlumíme na 90°C. Dále pokračujete jako v předchozím případě.

Mikrovlnná trouba

Zavařování v mikrovlnné troubě je velmi moderní, rychlou a úspornou možností, navíc vám přijde vhod, když máte k zavaření jen několik sklenic. Pokud máte strach, že by víčka mohla v mikrovlnce jiskřit, ujišťujeme vás, že jsou k tomuto použití vhodná klasická víčka i uzávěry twist off.

Postup sterilace je velmi snadný, naplněné sklenice – ale maximálně čtyři - postavíte na otočný talíř mikrovlnné trouby tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a spustíte ohřívání na 700W. Jedna sklenice o objemu 0,3 l se steriluje 3 minuty, sklenici s objemem 0,7 l je třeba ohřívat 6 minut. Tyto časy vynásobíte počtem sklenic a vyjde nám výsledná doba potřebná k zavaření. Pokud tedy zavařujete například 3 sklenice s obsahem 0,7 l, bude to trvat 18 minut.

Zavařování v myčce nádobí

Vyzkoušet můžete i zavařování v myčce nádobí. Naplněné sklenice vložíte do myčky, kterou bez použití tablety či jiných chemických prostředků zapnete na co nejvyšší teplotu a co nejdelší dobu. Po vyjmutí z myčky sklenice položíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.

Lenka Ambrožová


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty