Tvarohová zebra

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 250 g Cukr moučkový
  • 225 g Mouka polohrubá
  • 100 g Tuk Hera jedlý
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 1000 g Tvaroh jemný
  • 150 ml Mléko polotučné
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1.5 balení Pudinkový prášek - vanilkový
  • 3 polévková lžíce Kakao - prášek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 368 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 71.2 mg
  • Draslík 82.1 mg
  • Vláknina 2219 mg
  • Vitamín A 2219 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse vyšleháme změklou Heru, 100g cukru, vejce a sůl. Pak přisypeme mouku a šleháme, až vznikne hladké těsto. Rozevírací dotrovou formu důkladně vymažeme tukem a těsto do ní rozprostřeme pomocí prstů. Na bocích ho vytáhneme mírně nahoru – utvoříme okraje.

  • 2

    Náplň: Do šlehací nádoby vyklopíme tvarohy, zakysanou smetanu, cukry a vejce. V hrnku rozmícháme pudinkový nebo škrobový prášek v uvedeném množství mléka a nalijeme také do nádoby a šlehačem vyšleháme na hladký krém.

  • 3

    Polovinu krému přelijeme do jiné nádoby a do původní vyšlehané přidáme 3 polévkové lžíce kakaa, které důkladně zašleháme, aby se neutvořily hrudky.

  • 4

    Vezmeme dvě polévkové lžíce a střídavě lijeme do formy na připravené těsto světlý a tmavý tvarohový krém – vždy doprostřed, utvoří zajímavou strukturu těsta.

  • 5

    Pokud je krém hodně hustý, můžeme s celou formou mírně vodorovně zatřást, tvaroh se srovná do roviny. Tímto způsobem střídavě naplníme celou formu až do spotřebování obou barev krému.

  • 6

    Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 175 stupňů Celsia (klasickou asi na 190 – 200 stupňů) a pečeme po dobu 50 - 60 minut. Můžeme propečenost zkoušet špejlí. Kraje tvarohu trochu zhnědnou.

  • 7

    Po vyndání z trouby necháme moučník zchladnout než rozevřeme formu.

Komentáře k receptu