Pokud s penězi na nákup jídla nevycházíte a často musíte sáhnout do rodinných úspor, abyste se nasytili, možná za potraviny utrácíte víc, než byste měli a mohli. Sestavili jsme pro vás deset zásad, kterých se vyplatí držet, opravdu vám totiž mohou ušetřit peníze. A nejlepší na těchto radách je, že nejsou vůbec složité a ani kvůli nim nebudete hladovět či jíst levné náhražky.
-
Nakupujte zboží ve slevě a ve velkých baleních. Doma balíčky hned rozbalte, odeberte množství potraviny, které dokážete spotřebovat do několika dní, a zbytek rozdělte do sáčků či krabiček a dejte zamrazit. To se týká masa a masných výrobků, sýrů, másla, některých druhů ovoce a zeleniny i dalších surovin. Pokud se jedná o trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, luštěniny apod., dobře je zabalte a uložte do spíže.
-
Namísto sterilované zeleniny (např. kukuřice) kupujte mraženou a místo luštěnin v konzervě luštěniny suché. Pokud jich uvaříte větší množství, můžete zbytek zamrazit a mít tak hotovou surovinu hned po ruce, jen o dost levněji.
-
Kupujte jen tolik potravin, kolik dokážete včas spotřebovat, případně zamrazit, usušit či zavařit. Není totiž horší způsob, jak přijít o peníze, než nakoupit hromadu jídla a pak ho zkažené vyhodit.
-
Ovoce a zeleninu nakupujte v supermarketech v pozdních hodinách, chvíli před zavřením totiž mnoho supermarketů ovoce a zeleninu zlevňuje, a to třeba i na polovinu.
-
Poohlédněte se po farmářských trzích nebo soukromých zemědělcích v blízkosti vašeho bydliště. Ovoce, zeleninu, maso a mléčné výrobky u nich můžete koupit levněji a v mnohem vyšší kvalitě než v supermarketu.
-
Snažte se vyrobit si co nejvíc potravin sami. Vyplatí se to např. u džusů a smoothies, jogurtů, rostlinných mlék, míchaných salátů a pomazánek, dezertů a samozřejmě hotových pokrmů, které se v obchodech prodávají v mističkách k ohřátí.
-
Ušetřit lze i nákupem levných potravin s prošlou minimální dobou trvanlivosti, u takových výrobků ale vždy před konzumací zkontrolujte, zda již nejsou zkažené.
-
Kupujte potraviny privátních značek supermarketů. Jejich kvalita bývá srovnatelná se „značkovými“ produkty, avšak jsou k dostání za příjemnější cenu.
-
Vařte sezónně. Ovoce a zelenina jsou během své sezóny nejen chutnější a zdravější, ale také výrazně levnější. Sezónní ovoce a zeleninu také můžete levně nakoupit a zavařit, naložit či zmrazit na zimu. V zimním období se zase vyplatí nakupovat tropické ovoce.
-
Možná vás napadne, že by se dalo ušetřit i při nákupu kuchyňského vybavení – hrnců, pánví, elektrospotřebičů. V takovýchto případech však nedoporučujeme zakoupit nejlevnější výrobek na trhu, nýbrž zainvestovat do kvalitnějšího produktu. Budete za něj sice muset zaplatit více, rozhodně se to ale vyplatí. Jednak se vám s takovým výrobkem bude lépe pracovat a bude mít třeba i více funkcí, a hlavně nebudete muset zanedlouho kupovat nový, pokud tento dlouho nevydrží.¨