Štrůdl z tvarohového těsta

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Tvaroh jemný
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 250 g Tuk rostlinný
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 6 ks Jablka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 5 dkg Hrozinky
  • 5 dkg Ořechy vlašské
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 4 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 540 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 233 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 46.3 mg
  • Draslík 277.2 mg
  • Vláknina 9665.1 mg
  • Vitamín A 9665.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse si připravíme hladké těsto z tvarohu, tuku, 2 lžiček vanilkového cukru, 2 lžic moučkového cukru, mouky a špetky soli.

  • 2

    Jablka oloupeme a nakrájíme na menší placaté kousky nebo nastrouháme nahrubo.

  • 3

    V misce si rozmícháme 3 lžíce pískového cukru se skořicí a vanilkovým cukrem.

  • 4

    Připravené těsto si rozdělíme na 2 díly a na pomoučeném vále vyválíme 2 delší pláty asi 2-3 mm silné a asi 30 cm dlouhé. Každý přeložíme tak, že si prostředek necháme na naplnění a přeložíme přes něj dva konce plátu. Opatrně je přendáme podélně na plech, který jsme si vyložily papírem na pečení.

  • 5

    Nejprve si naplníme jeden plát tak, že těsto rozevřeme, lehce posypeme strouhankou, položíme vrstvu jablek, přidáme rozinky, vlašské ořechy, pocukrujeme skořicovým cukrem a opět asi jednou lžící posypeme strouhankou, která nám vsaje šťávu z jablek. Nejprve zakryjeme jedním koncem plátu a přes něj přeložíme druhý konec. Stejným způsobem naplníme druhý plát z těsta.

  • 6

    Oba štrůdly potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme prudčeji asi 20-25 minut.

  • 7

    Po upečení vyjmeme, necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme podávat.

Komentáře k receptu