Brazilská kuchyně, na rozdíl třeba od mexické, si sice nezískala světovou popularitu, to ale neznamená, že bychom jí neměli věnovat pozornost. Tady se totiž snoubí chutě a techniky Indiánů, Evropanů, Afričanů i Asiatů.
Mezi nejpoužívanější brazilské suroviny patří luštěniny, mořské plody, kořenová zelenina, maniok a exotické ovoce, které se přidává i do slaných pokrmů – mango, papaya, passion fruit, ananas, guave a mučenka. Velmi specifickou surovinou jsou též palmová srdíčka, používá se i palmový olej a kokosové mléko.
Nejznámější brazilské pokrmy
-
Feijoada – dušený pokrm z černých fazolí, klobás a uzeného, nejčastěji vepřového masa. Je zvykem ho podávat rodině a přátelům, kteří zůstanou na návštěvě přes noc. Příprava může trvat i 24 hodin, když vezmeme v potaz namáčení fazolí a přípravu masa.
-
Acarajé – jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel se připravuje z uvařených a rozmačkaných fazolí černé oko, cibule a palmového oleje. Z této hmoty se vytvarují placičky, osmaží se a plní se sušenými krevetami nebo směsí vatapá.
-
Moqueca – lahodný pokrm z dušených krevet a dalších mořských plodů s rajčaty, cibulí a koriandrem, někdy se přidávají i papriky a kokosové mléko. Moqueca se podává s rýží, orestovanou maniokovou moukou (tzv farofa) a hustou pálivou rybí omáčkou (pirão).
-
Bacalhao – nasolená a vysušená treska se nejdříve na několik hodin namočí do vody a poté se upeče dohromady s bramborami, cibulí, černými olivami a rajčaty. Podává se s rýží, a to především při slavnostních příležitostech.
-
Vatapá – hustý dušený pokrm připravovaný z pečiva, krevet, mletých ořechů, kokosového mléka, palmového oleje a čerstvých bylinek. Podává se nejčastěji s rýží.
-
Empadão – pečený slaný koláč s těstem z mouky, másla, žloutků a prášku do pečiva, plněný kuřecím masem a zeleninou, nejčastěji cibulí, kukuřicí, hráškem a palmovými srdíčky. Jedná se o oblíbené rodinné jídlo servírované o víkendech nebo na rodinných sešlostech.
-
Quindim – oblíbený brazilský dezert v podobě žlutooranžových kroužků gelovité konzistence. Připravuje se z vaječných žloutků, strouhaného kokosu, másla a cukru.