Hovězí polévka s játrovou rýží, noky nebo knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 20 g Cibule
  • 200 g Játra hovězí
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Žemle tuková
  • 10 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 13.3 g Polévkové koření
  • 10 g Petržel - nať
  • 0.5 g Majoránka
  • 10 g Česnek
  • 80 g Strouhanka
  • 60 ml Voda pitná
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 l Vývar z hovězích kostí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 184 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 1165 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 85.9 mg
  • Draslík 895.6 mg
  • Vláknina 878.9 mg
  • Vitamín A 878.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí játra očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky, přidáme navlhčenou a vymačkanou žemli, cibuli a vše najemno umeleme.

  • 2

    Do umleté směsi zamícháme strouhanku, česnek utřený se solí, prosátou mouku a vejce. Směs okořeníme drcenou majoránkou a mletým pepřem.

  • 3

    Vše dobře promícháme a do vařícího hovězího vývaru zavaříme jako játrovou rýži, noky nebo knedlíčky.

  • 4

    Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením a převaříme.

  • 5

    Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.

  • 6

    Játrové noky - vykrajujeme je navlhčenou polévkovou lžící a zaváříme do vývaru.

  • 7

    Játrové knedlíčky - tvarujeme obvyklým způsobem a zaváříme do vývaru jako noky.

Komentáře k receptu