Pracovní plochy v kuchyni by měly být z kvalitního a dobře udržovatelného materiálu a měly by na sebe navazovat tak, jak postupně probíhají kuchyňské činnosti.
-
mycí plocha
-
plocha pro přípravu
-
varná část
-
servírovací místo
Mycí plocha je v současné době už většinou nerezová. K dispozici je mnoho typů, protože tato část slouží k více účelům, je praktické pořídit dřez i s odkapávačem.
Plochy pro přípravu jsou ze dřeva nebo lisovaných desek, potažených laminátem, z kameniny, z mramoru, keramické dlažby nebo pevného tvrdého dřeva. Je to nejdůležitější pracovní plocha v kuchyni a měla by být dostatečně velká. Minimální doporučovaná šířka je 90 cm, chybět by nemělo ani dostatečné osvětlení.
Na přípravnou část v ideálním případě navazuje prostor pro tepelnou úpravu - sporák a trouba. Pokud je v kuchyni dostatek prostoru, měla by následovat plocha pro konečnou úpravu hotových jídel na servírovací nádobí, pochopitelně ve stejném provedení jako plocha přípravná.
Rozmístění i velikost jednotlivých pracovních ploch je samozřejmě částečně závislá na velikosti a tvaru místnosti i kuchyňské linky. Při jejím plánování ale vždy musíme vycházet z toho, aby pobyt v kuchyni nebyl výrazně fyzicky náročný a nemuseli jsme neustále přecházet z jednoho místa na druhé. V současné době je mnoho různých ateliérových i kuchyňských studií, kde nám zdarma pomůžou podle představ sestavit kuchyni tak, aby měla maximálně prostorově a organizačně ideální podobu.
Pracovní plochy jsou ve většině případů umístěny na horní části spodních skříněk kuchyňské linky ve výšce přibližně 80 až 85 centimetrů. Tato výška ale nemusí každému vyhovovat a lze ji poměrně jednoduše přizpůsobit například snížením nebo naopak zvýšením podstavců skříněk. Správně by výška měla být taková, aby při pokrčených rukách byl prostor mezi pracovní plochou a lokty 10 až 15 centimetrů. Varná plocha ale může být i o 10 centimetrů nižší.
Na pracovní plochy musí samozřejmě plynule navazovat i úložná a skladovací místa – skříně, skříňky, police a poličky. Samotné plochy by neměly sloužit pro odkládání různých spotřebičů nebo kuchyňských potřeb a vybavení. Jedinou výjimkou je snad jen často používaná varné konvice nebo kávovar. I pro ně se ale dá ve většině kuchyňských sestav vymyslet samostatné dobře přístupné místo, stejně jako například pro mikrovlnnou troubu…
Velikost, výška od podlahy, materiál, osvětlení a návaznost jednotlivých pracovních ploch jsou jedním ze základních předpokladů, že práce v kuchyni budou mnohem méně fyzicky i časově náročné.