Prebranac - zapečené fazole
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1389 kcal
 - Sacharidy 117 g
 - Tuky 89 g
 - Sodík 798 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 117 g
 - Cholesterol 18.4 mg
 - Draslík 2970.4 mg
 - Vláknina 52980.5 mg
 - Vitamín A 52980.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 33 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velké bílé fazole si namočíme přes noc do studené vody.
 - 
                                2
Druhý den v té samé vodě fazole 5-10 minut povaříme, pak scedíme,
 - 
                                3
zalijeme čistou horkou vodou a vaříme doměkka.
 - 
                                4
Měkké fazole scedíme, dáme do mísy, osolíme, opepříme a řádně promícháme.
 - 
                                5
V pánvi na oleji zpěníme 1.5 kg cibule, nakrájenou na tenká kolečka.
 - 
                                6
Pak ji posypeme sladkou paprikou, dobře promícháme a odstavíme z plotny.
 - 
                                7
Do olejem vymazané zapékací mísy (nejlepší je kameninová) naklademe vrstvu fazolí, na fazole dáme vrstvu cibule.
 - 
                                8
Takto budeme několikrát vrstvy opakovat, poslední bude z cibule.
 - 
                                9
Každou vrstvu pokapeme olivovým olejem.
 - 
                                10
Fazole podlijeme 1-3 dl vývaru z fazolí, mísu zakryjeme a vložíme do dobře vyhřáté trouby.
 - 
                                11
Ke konci pečení na povrch poklademe plátky anglické slaniny.
 - 
                                12
Pečeme při 220 °C přibližně 45 minut.
 - 
                                13