Vepřové plátky s šalotkovou omáčkou
Suroviny
- 250 g Rýže loupaná
 - 750 g Vepřová kýta
 - 250 g Šalotka
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 1 kávová lžička Rozmarýn sušený
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 l Voda pitná
 - 2.5 dl Víno červené
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Oříšky piniové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 901 kcal
 - Sacharidy 66 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 217 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 144.9 mg
 - Draslík 1089.1 mg
 - Vláknina 4568.4 mg
 - Vitamín A 4568.4 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.3 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šalotky omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Jarní cibulky omyjeme a nakrájíme i se zelenou natí na kolečka.
 - 
                                2
Vepřové maso rozporcujeme na plátky, které omyjeme a osušíme.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme olej a plátky masa na něm z obou stran prudce opečeme. Během pečení je okořeníme rozmarýnem, pepřem a solí. Potom k masu přidáme nakrájené šalotky, smažíme 5 minut a přilijeme červené víno. Směs v pánvi přivedeme k varu a vmícháme zakysanou smetanu. Pod pokličkou za občasného míchání dusíme 20 minut.
 - 
                                4
Ve velkém hrnci v dostatečném množství vroucí osolené vody uvaříme rýži.
 - 
                                5
Na malé pánvi bez tuku prudce osmahneme piniová semínka a jarní cibulky, pak je přimícháme do uvařené rýže.
 - 
                                6
Po 20 minutách dušení vyjmeme z pánve maso, zabalíme ho do alobalu a uložíme do tepla - například do mírně vyhřáté trouby. Omáčku v pánvi necháme ještě chvíli vařit a případně dochutíme pepřem a solí.
 - 
                                7
Maso rozložíme na servírovací talíře, přidáme k němu rýži s cibulkou, polijeme omáčkou a podáváme.