Vánoční plněné vdolečky
Suroviny
- 0.5 kostka Droždí
 - 150 g Marmeláda borůvková
 - 70 g Máslo čerstvé
 - 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 394 kcal
 - Sacharidy 49 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 102 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 115.4 mg
 - Draslík 61.7 mg
 - Vláknina 3339.6 mg
 - Vitamín A 3339.6 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cukr a droždí promícháme s trochou vlažné smetany a necháme vzejít. Do mísy dáme mouku, sůl, citr. kůru a vzešlé droždí, promícháme, přidáme žloutky, rum a podle potřeby smetanu.
 - 
                                2
Vše důkladně promícháme v ruce nebo v hnětači na hladké těsto.
 - 
                                3
Necháme ho kynout až zdvojnásobí svůj objem. Rozdělíme ho na dvě části, větší vyválíme na plát asi 1 cm silný a vykrajíme z něj kulatou formičkou vdolečky. Druhou část také vyválíme na stejně silný plát a vykrajujeme z něj o 2-3 cm menší vdolečky.
 - 
                                4
Větší vdolečky rozložíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli kynout, potom do nich uděláme palcem důlek a naplníme ho lžičkou marmelády, přiklopíme menším vdolečkem, zespodu potřeným vodou aby se těsto spojilo. Na povrchu každého vdolečku uděláme nožem mřížku.
 - 
                                5
Vdolečky necháme ještě chvíli kynout a potom je upečeme v předehřáté troubě na 190°C. Upečené vdolečky potřeme rozpuštěným máslem a posypané cukrem.