Krevetové špízy s rajčatovou salsou
Suroviny
- 130 ml Olej olivový extra panenský
 - 1 kávová lžička Chilli paprička
 - 3 kávová lžička Ocet ze šampaňského - Balsamic
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Paprika červená
 - 2 ks Rajčata
 - 1 ks Paprika oranžová
 - 4 ks Cibulka jarní
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Olej olivový
 - 1.5 kg Krevety tygří - loupané
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 33 g
 - Sodík 193 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 196.9 mg
 - Draslík 96.5 mg
 - Vláknina 1728.9 mg
 - Vitamín A 1728.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.3 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Panenský olivový olej (125 ml), citronovou šťávu, nadrobno nakrájené chilli papričky, ocet aceto balsamico a pepř důkladně v misce ušleháme. Připravenou marinádu odložíme.
 - 
                                2
Z krevet odlomíme hlavičky a krunýře, ocásky jim na ozdobu ponecháme. Na hřbetní straně krevety nařízneme a odstraníme z nich tenkou černou žilku. Připravené krevety vložíme do marinády a promícháme. Vše uložíme na 15 minut do lednice.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme salsu. Rajčata oloupeme a vydlabeme. Papriky zbavíme slupky a semen a spolu s rajčaty nadrobno nakrájíme. Přidáme nakrájené bílé části z jarních cibulek, 1 lžíci panenského olivového oleje, ocet aceto balsamico a důkladně promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme.
 - 
                                4
Krevety navlékneme na grilovací jehly a potřeme připravenou marinádou. Grilovací rošt potřeme olejem a rozložíme na něj špízy. Pod předehřátým grilem je grilujeme asi 1 minutu, poté je obrátíme a grilujeme další 1,5 minuty, až změní barvu.
 - 
                                5
Natrháme si lístky bazalky a smícháme se salsou. Ihned servírujeme.