Bavorské vdolečky
Suroviny
- 25 g Droždí
 - 60 g Cukr krupice
 - 400 g Mouka polohrubá
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 100 g Povidla švestková
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 58.34 ml Olej rostlinný
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 polévková lžíce Rum
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 982 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 292 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 90 g
 - Cholesterol 275.6 mg
 - Draslík 285.8 mg
 - Vláknina 7849.2 mg
 - Vitamín A 7849.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V misce rozetřeme droždí s trochou cukru. Přilijeme polovinu mléka, přidáme lžíci mouky, promícháme, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
 - 
                                2
Máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky a dobře je zapracujeme. Přilijeme kvásek, rum, přidáme sůl a citronovou kůru. Postupně přidáváme mouku a zbylé mléko. Vypracujeme hladké a vláčné těsto.
 - 
                                3
Mísu přikryjeme čistou utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
 - 
                                4
Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z těsta plát silný asi 1 cm. Vykrajovátkem na koblihy nebo obrácenou skleničkou vykrájíme kolečka, přikryjeme je utěrkou, necháme ještě 30 minut kynout.
 - 
                                5
Uprostřed každého vdolku vymáčkneme důlek a vdolečky smažíme pod pokličkou na pánvi v dostatečném množství oleje asi 3 minuty dozlatova. Potom bez pokličky smažíme z druhé strany a vyjmeme.
 - 
                                6
Hotové vdolečky ozdobíme povidly a ušlehanou smetanou.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                