Koláč z hrušek, oříšků a mascarpone
Suroviny
- 100 g Kompot hruškový
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 45 g Ořechy lískové
 - 60 g Cukr krupice
 - 100 g Cukr krupice
 - 125 g Mascarpone
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Marmeláda meruňková
 - 2 polévková lžíce Mléko polotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
 - Sacharidy 40 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 23 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 116.8 mg
 - Draslík 71 mg
 - Vláknina 2752 mg
 - Vitamín A 2752 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.9 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse nebo v robotu zpracujeme mouku, cukr, citronovou kůru a máslo na drobenku. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Na pracovní ploše těsto rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Necháme asi 30 minut chladit.
 - 
                                2
Formu s těstem postavíme na plech, na těsto položíme pečicí papír a na něj nasypeme fazole. Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a korpus pečeme 10 minut. Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě 10 minut. Korpus necháme vychladnout.
 - 
                                3
V míse promícháme mascarpone s cukrem, vejcem, žloutkem, vanilkovou trestí a mlékem. Směs nalijeme na korpus, poklademe na plátky nakrájenými kompotovanými hruškami (asi 4ks) a posypeme předem opraženými lískovými oříšky.
 - 
                                4
Koláč pečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
 - 
                                5
Marmeládu prohřejeme s trochou vody a naneseme na koláč. Podáváme po vychladnutí.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                