Kaše z cizrny s rajčaty
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 300 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 10 g
 - Sodík 196 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 792.8 mg
 - Vláknina 23282.2 mg
 - Vitamín A 23282.2 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cizrnu na 12 hodin (nejlépe přes noc) namočíme do studené vody. Než ji začneme vařit, vodu vyijeme, cizrnu dobře propláchneme, necháme okapat a nasypeme do hrnce s čerstvou vodou. V zakrytém hrnci ji přivedeme k varu a povaříme 10 minut, přitom sbíráme vzniklou pěnu. Pak snížíme příkon tepla a stále zakrytou ji vaříme dále asi hodinu, až změkne.
 - 
                                2
Mezitím spaříme a oloupeme rajčata, odstraníme z nich semena a nahrubo je pokrájíme. Dále vymačkáme šťávu ze dvou citronů, z poloviny jednoho z nich předtím ostrouháme kůru, utřeme dva oloupané stroužky česneku se solí, na jemno posekáme dva pórky a tři lžíce čerstvé petrželky nebo máty.
 - 
                                3
Uvařenou cizrnu slijeme, přitom stranou odložíme několik kuliček na ozdobení hotového pokrmu. Šest lžic vývaru ponecháme a vlijeme do mixeru. Přidáme vařenou cizrnu, čtyři lžíce olivového oleje, citronovou šťávu a mixujeme do jemna.
 - 
                                4
Hotovou kaši doplníme rajčaty, pórkem, citronovou kůrou a česnekem, přidáme petrželku nebo mátu, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Směs potom dáme vychladit na půl hodiny do chladničky. Servírujeme ozdobené kuličkami cizrny a přelité olivovým olejem.