Sójové výhonky s ředkvičkovým ragú, bramborovým krémem a olivami
Suroviny
- 150 g Brambory
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 450 g Ředkvička
 - 10 g Sůl
 - 130 g Olivy černé
 - 200 g Sójové výhonky
 - 200 ml Mléko plnotučné
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 50 ml Olej olivový extra panenský
 - 2 ks Šalotka
 - 1 hrst Salát hlávkový
 - 1 hrst Pažitka
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 1321 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 47.5 mg
 - Draslík 999 mg
 - Vláknina 9620.8 mg
 - Vitamín A 9620.8 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44.2 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 327.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé ředkvičky očistíme, odstraníme natě a kořínky a omyjeme pod studenou vodou. Rozkrojíme na čtvrtinky, případně na měsíčky. V pánvi rozehřejeme pár kapek olivového oleje, přisypeme ředkvičky a ochutíme solí a pepřem. Krátce orestujeme, mezitím několikrát promícháme. Přidáme lžíci nasekané pažitky a ihned odstavíme.
 - 
                                2
Sójové výhonky očistíme, propláchneme a necháme okapat. Mírně osolíme. Dlouhou pažitku pokropíme horkou vodou, výhonky urovnáme do malých svazečků a pažitkou je stáhneme a upevníme mašličkou.
 - 
                                3
Brambory oloupeme, rozkrojíme na malé kousky, zalijeme mlékem, osolíme a uvaříme doměkka. Poté protlačíme přes jemné síto do rendlíku. Před podáváním zlehka zahřejeme a přidáme máslo a tolik smetany, abychom získali řídkou omáčku. Dochutíme muškátovým oříškem.
 - 
                                4
Černé olivy vypeckujeme, promícháme s nasekanou šalotkou, česnekem, petrželkou a olivovým olejem. Směs v mixéru rozsekáme najemno. Doprostřed každého talíře navršíme hromádku ředkvičkového ragú, položíme na něj několik lístků salátu a postavíme svazeček výhonků. Okolo nalijeme bramborový krém a do něj přidáme střídavě olivovou omáčku. Ihned podáváme.