Marmeláda s jahodami a mandlemi

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 34 minut
Počet porcí: 20

Suroviny

  • 250 g Mandle
  • 7 g Kyselina citrónová
  • 3 kg Jahody zahradní
  • 2.5 kg Cukr želírovací
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 607 kcal
  • Sacharidy 135 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 135 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 317.6 mg
  • Vláknina 9050 mg
  • Vitamín A 9050 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 88.2 mg
  • Vitamín E 3.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z jahod odstraníme stonky, opláchneme pod studenou vodou a větší jahody překrojíme. Dáme je do nízkého hrnce. Z želírovacího cukru odebereme 100 g a zbylým cukrem posypeme jahody v hrnci. Necháme je proležet celou noc.

  • 2

    Jahody s cukrem promícháme, hrnec dáme na sporák. Na mírném ohni za občasného promíchání přivedeme k varu. Potom ještě vaříme 10-15 minut. Cukr 100 g smícháme spolu s kyselinou citrónovou a přimícháme do vařících se jahod. Dobře promícháme a pokračujeme ve vaření už jen asi 3 minuty, potom marmeládu stáhneme z ohně.

  • 3

    Tenké plátky mandlí osmahneme na suché pánvi dozlatova a vmícháme je do husté a uvařené marmelády, kterou důkladně promícháme. Hotovou marmeládu ještě horkou naléváme do připravených sklenic, které zavíčkujeme a na 4 minuty obrátíme víčky dolu. Následovně je obrátíme, necháme vychladnout a odložíme na chladné a tmavé místo.

Komentáře k receptu