Jablečný mošt neslazený

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8 porcí

Suroviny

  • 3 kg Jablka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 195 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 4 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 401.3 mg
  • Vláknina 14250 mg
  • Vitamín A 14250 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Použijeme zralá, nakyslá jablka. Omyjeme je, očistíme, prolisujeme. Necháme chvíli stát, jakmile pustí šťávu, přecedíme přes plátno nebo čistou tekutinu stáčíme gumovou hadičkou.

  • 2

    Rozlijeme do láhví, uzavřeme (nebo převážeme celofánem) a srovnáme na mřížku zavařovacího hrnce. Při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na suchém a tmavém místě.

Komentáře k receptu

  • Aleisa
  • 16.08.2015 15:41:48

Mošt jsem kdysi dělala opravdu ve větším množství, běžně i 100 litrů. Nyní už nemám ze zahrádky tolik ovoce, tak dělávám méně. Vylisovanou šťávu nechávám ve vyšších nádobách ustát několik hodin, aby se usadil kal a pak hadičkou opatrně stahuji. Steriliji na teplotu 80 - 85 °C. Mošt se nekazí a vydrží i několik let. Snažím se ale spotřebovat v prvním roce. Láhve používám se šroubovým uzávěrem.

Odpovědět