Velmi dobrý jablkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr moučkový
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 ml Mléko plnotučné
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 kg Jablka
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 5 polévková lžíce Strouhanka
  • 1.5 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 802 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 123 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 74 g
  • Cholesterol 216.6 mg
  • Draslík 356.2 mg
  • Vláknina 10600 mg
  • Vitamín A 10600 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.5 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 121.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vál prosejeme mouku s kypřicím práškem, přidáme cukr, v mléce rozšlehané žloutky a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva bochníky a vyválíme z nich placky velikosti plechu. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nastrouháme nahrubo a zakapeme citronovou šťávou.

  • 2

    Na plech vyložený pečicím papírem položíme placku, posypeme strouhankou a navrstvíme jablka, zasypeme vanilkovými cukry, skořicí a zakapeme rumem. Jablka překryjeme druhou plackou, kterou propícháme vidličkou a překryjeme pevným sněhem z bílků. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut.

Komentáře k receptu