Velmi dobrý jablkový koláč
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr moučkový
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 60 ml Mléko plnotučné
- 2 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 kg Jablka
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 5 polévková lžíce Strouhanka
- 1.5 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 802 kcal
- Sacharidy 129 g
- Tuky 27 g
- Sodík 123 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 74 g
- Cholesterol 216.6 mg
- Draslík 356.2 mg
- Vláknina 10600 mg
- Vitamín A 10600 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 11.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 121.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku s kypřicím práškem, přidáme cukr, v mléce rozšlehané žloutky a změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva bochníky a vyválíme z nich placky velikosti plechu. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, nastrouháme nahrubo a zakapeme citronovou šťávou.
-
2
Na plech vyložený pečicím papírem položíme placku, posypeme strouhankou a navrstvíme jablka, zasypeme vanilkovými cukry, skořicí a zakapeme rumem. Jablka překryjeme druhou plackou, kterou propícháme vidličkou a překryjeme pevným sněhem z bílků. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut.