Platýz na šampaňském
Suroviny
- 250 g Platýz - filety
 - 600 g Mrkev kořen
 - 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 1 ks Bobkový list
 - 8 ks Cibulka jarní
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 0.5 l Víno šumivé (sekt)
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 673 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 372 g
 - Sodík 299 mg
 - Bílkoviny 29 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 616.4 mg
 - Draslík 1170.8 mg
 - Vláknina 43696.1 mg
 - Vitamín A 43696.1 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.9 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1587.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Filety z platýze omyjeme a osušíme. Pokapeme je citronovou šťávou, osolíme a necháme chvíli uležet.
 - 
                                2
Oloupanou cibuli jemně nasekáme a osmahneme na másle. Přidáme filety, pepř, bobkový list, vše zalijeme sektem. Zvolna dusíme pod poklicí asi 12 minut do měkka.
 - 
                                3
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky. V hrnci přivedeme k varu zbylý tuk s 1/8l osolené vody, přidáme zeleninu a dusíme 10 minut.
 - 
                                4
Filety vyjmeme z marinády, odstraníme tmavou kůži, položíme na plochou mísu.
 - 
                                5
Z marinády odebereme koření, vlijeme žloutky a ve vodní lázni směs ušleháme do pěny. Omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem, nakonec vmícháme smetanu.
 - 
                                6
Na míse upravíme filety se zeleninou a trochou omáčky. Větší část omáčky podáváme zvlášť v omáčníku.