Telecí ledviny v omáčce z bílého vína
Suroviny
- 750 g Telecí ledviny
 - 60 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 0.5 ks Chilli paprička sušená
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Víno bílé
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 281 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 574 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 682.5 mg
 - Draslík 749.6 mg
 - Vláknina 9239.5 mg
 - Vitamín A 9239.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 52 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Citron vylisujeme a šťávu nalijeme do misky. Vložíme do ní omyté ledviny a necháme marinovat 15 minut. Poté ledviny vyjmeme, omyjeme horkou vodou a nakrájíme na větší kostky. Opepříme.
 - 
                                2
Na pánvi rozehřejeme olej a opékáme na něm ledviny ze všech stran. Měkké opečené ledviny přendáme do jiné nádoby a na šťávě, kterou v pánvi pustily, osmahneme cibuli. Potom přisypeme mouku, dobře promícháme a zpěníme. Přilijeme vývar a bílé víno.
 - 
                                3
Omáčku okořeníme rozmělněnou sušenou chilli papričkou, bobkovým listem a najemno nasekaným tymiánem. Nakonec přidáme sůl, pepř, mletou papriku a dusíme nezakryté, abychom dosáhli odpaření vody a zhoustnutí omáčky. Průběžne mícháme.
 - 
                                4
Do omáčky vložíme zpět ledviny a dusíme na mírném ohni ještě asi 5 minut.
 - 
                                5
Podáváme teplé.