Karamelová omáčka na červeném víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 1 g Sůl
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Petržel - nať
  • 4 g Cukr krupice
  • 1 g Tymián čerstvý
  • 200 ml Víno červené
  • 250 ml Víno červené
  • 200 ml Víno portské
  • 10 ml Ocet Sherry
  • 200 ml Červená řepa sterilovaná
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Cibule
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 485 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 338 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 33 mg
  • Draslík 421.4 mg
  • Vláknina 6356 mg
  • Vitamín A 6356 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo rozpustíme v kastrůlku, přisypeme k němu cukr. Počkáme až cukr zkaramelizuje, poté přidáme cibuli a promícháme. Vše podlijeme šťávou z červené řepy, vínem, octem a promícháme. Nyní celou směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté zahustíme máslovou omáčkou na červeném víně. Karamelovou omáčku ještě promícháme s nasekanou petrželkou, dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme k pečenému kuřeti.

  • 2

    Máslová omáčka na červeném víně: cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na poloviny koleček pokrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu, poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno, ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile v hrnci zůstane jen přibližně 150 ml, přecedíme. Do ještě teplé tekutiny zašleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.

Komentáře k receptu