Brusinková omáčka k falešné kančí pečeni
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 20 g Křen
 - 10 g Sůl
 - 250 g Cukr krupice
 - 400 g Zelenina kořenová
 - 15 g Jalovec
 - 150 g Zakysaná smetana
 - 10 g Pepř černý celý
 - 500 g Brusinky
 - 40 ml Olej olivový
 - 250 ml Víno červené
 - 250 ml Ocet vinný červený
 - 1 ks Pomeranče
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 ks Nové koření celé
 - 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
 - 2 stroužek Česnek
 - 12 plátek Vepřová kýta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 415 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 688 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 14.2 mg
 - Draslík 316.5 mg
 - Vláknina 14248.4 mg
 - Vitamín A 14248.4 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.4 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Červené víno, ocet a 250 ml vody svaříme s cibulí, česnekem, kořením, cukrem, solí a plátky pomeranče. Marinádu necháme vychladnout, přelijeme jí maso, jež pak marinujeme 2 dny.
 - 
                                2
Maso vyjmeme, osušíme a vetřeme do něj sůl a pepř. Marinádu přecedíme. Maso opečeme v horkém oleji. Přidáme polévkovou zeleninu a polovinu marinády a dusíme 70-80 minut. Během této doby několikrát obrátíme a podle potřeby přiléváme marinádu. Omyté brusinky smícháme s cukrem a prudce vaříme 3 minuty. Hotové maso vyjmeme a zabalíme do alobalu. Šťávu protřeme sítem, znovu povaříme a smícháme s 5 lžícemi uvařených brusinek. Přidáme zakysanou smetanu, podle potřeby sůl a pepř a omáčku dochutíme nastrouhaným křenem.