Zahuštěná zelná polévka s bílým vínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 175 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Brokolice
  • 200 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 150 g Pastinák
  • 400 g Zelí hlávkové bílé
  • 100 g Celer řapíkatý
  • 800 g Hovězí oháňka
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 3 ks Šalotka
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Rajčata
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Džus ananasový
  • 2 dl Víno bílé
  • 1 dl Víno portské
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
  • 3 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1366 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 329 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1354.1 mg
  • Vláknina 17002.4 mg
  • Vitamín A 17002.4 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 89.7 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlávkové bílé zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli šalotku oloupeme a drobně pokrájíme. Čerstvý tymián opláchneme pod tekoucí vodou, drobně pokrájíme a odložíme do misky.

  • 2

    V hrnci si rozehřejeme máslo, cibuli zpěníme, přidáme k ní pokrájené zelí, sůl, chilli, cukr, promícháme a dusíme pod pokličkou 10 minut. Pak přilijeme 8 dl jarního zeleninového vývaru. Když polévka přijde k varu, snížíme teplotu, přidáme 2 dl bílého vína, 1 dl ananasové šťávy a polévku pomalu vaříme 10 minut.

  • 3

    Během vaření si v malé pánvi rozpálíme 3 lžíce ořechového oleje a na něm opražíme dozlatova (za stálého míchání) 3 lžíce hladké mouky. Takto upraženou jíšku pomalu zamícháme do vařící polévky tak, aby se nám nevytvořily hrudky. Po 5 minutách vaření přidáme pokrájený tymián a polévku podáváme.

  • 4

    Polévka s jarní zeleninou [27888]:

  • 5

    Volskou oháňku dobře omyjeme, nasekáme ji na několik kusů a v hrnci na rozpáleném oleji ji prudce dozlatova orestujeme. Zalijeme ji horkou vodou, přidáme očištěnou, omytou a nahrubo pokrájenou kořenovou zeleninu: mrkev, celer, pastinák. Doložíme koření: bobkový list, celý pepř, nové koření a oloupaný česnek. Cibule očistíme jen z vrchní slupky, rozkrojíme je napůl a v pánvi bez tuku osmažíme rozkrojené strany do zlatohněda. Takto opečené cibule i se slupkou přidáme do vývaru k oháňce a polévku pomalu vaříme přibližně 100 minut. Polévka musí jen probublávat. Půl hodiny před dovařením přidáme 1 omyté rozkrojené rajče, malou celou chilli papričku a 2 lžičky soli.

  • 6

    Mezi tím, co se nám bude vařit vývar s oháňkou, očistíme a omyjeme řapíkatý celer, petrželovou nať, mrkev, brokolici a květák. Brokolici s květákem rozdělíme na malé růžičky, řapíkatý celer a mrkev pokrájíme na tenká kolečka. Petrželovou nať kudrnku drobně pokrájíme a odložíme do misky zvlášť.

  • 7

    Uvařený vývar z oháňky scedíme a maso z oháňky obereme, pokrájíme na kousky a odložíme do misky.

  • 8

    Do vývaru dáme všechnu pokrájenou čerstvou zeleninu a pomalu ji vaříme 15-20 minut. Pak doložíme pokrájené maso, polévku dochutíme 1 dl portského vína a solí.

  • 9

    Každou porci posypeme petrželkou kudrnkou.

Komentáře k receptu