Vínový bujon s čevabčiči
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 125 g Skopová plec
 - 125 g Vepřové maso libové
 - 200 g Kuřecí drůbky
 - 150 g Oříšky makadamové
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Kmín mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Bobkový list
 - 4 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 dl Víno červené
 - 7 dl Voda pitná
 - 1 kg Bažant obecný
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.83 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 0.5 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 - 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
 - 0.5 polévková lžíce Hořčice
 - 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 864 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 50 g
 - Sodík 582 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 261.3 mg
 - Draslík 1038.4 mg
 - Vláknina 16113.3 mg
 - Vitamín A 16113.3 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.6 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 535.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si čevabčiči: Pomeleme omyté, na malé kousky pokrájené vepřové a skopové maso spolu s česnekem. Směs dáme do mísy, přidáme očištěnou, drobně pokrájenou cibuli, 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžíce worcesteru, 1 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu a směs dobře vymícháme a necháme 30 minut odpočinout. Pomocí rukou vytvarujeme malé šišky (při hnětení mletého masa si prsty namočíme vždy do studené vody, maso se tak nelepí). Pak je v pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran osmažíme do zlatohněda. Vychladlé čevabčiči pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
V hrnci si na bylinkovém másle opečeme dozlatova pokrájené makadamové oříšky, přimícháme k nim prolisovaný česnek, mletou papriku a zalijeme 1 litrem vínového bujonu, který ochutíme solí a bílým pepřem a vaříme asi 5 minut.
 - 
                                3
Pak polévku nalijeme do talířů, do kterých jsme rozdělili plátky čevabčiči a podáváme.
 - 
                                4
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
 - 
                                5
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
 - 
                                6
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkového listu, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
 - 
                                7
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.