Šékšárdské kotlety
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Mrkev kořen
 - 9 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 20 g Paprika mletá sladká
 - 500 g Vepřové kotlety
 - 100 g Petržel kořen
 - 20 g Mouka pšeničná hladká
 - 30 g Protlak rajčatový
 - 60 g Sádlo vepřové škvařené
 - 1 ks Cibule
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 dl Víno červené
 - 5 dl Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 335 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 650 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 63.5 mg
 - Draslík 561.9 mg
 - Vláknina 5941.7 mg
 - Vitamín A 5941.7 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 26.5 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu oloupeme a nastrouháme nahrubo, povaříme 10 minut v osolené vodě a scedíme.
 - 
                                2
Mezitím na sádle osmahneme cibuli nadrobno, zasypeme paprikou a prolisovaným česnekem, necháme zpěnit. Přidáme protlak a promícháme. Na tento základ vložíme naklepané, osolené a opepřené kotlety, podlijeme a zakryté pozvolna dusíme. POdléváme po troškách vždy, když je šťáva vydušená. Měkké maso vyjmeme, základ zahustíme světlou jíškou z másla a mouky. Zředíme červeným vínem a necháme povařit. Vrátíme zpět maso a uvařenou zeleninu, dochutíme, podáváme.