Holub s rizotem a hříbky
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 80 g Sýr Parmezán
 - 800 g Holub
 - 20 g Cibulka jarní
 - 30 g Cibulka jarní
 - 50 g Husí sádlo
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 400 g Rýže carnaroli
 - 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Citrony
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Vývar drůbeží
 - 1 dl Víno bílé
 - 0.09 dl Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 803 mg
 - Bílkoviny 24 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 131.4 mg
 - Draslík 301.2 mg
 - Vláknina 3056.6 mg
 - Vitamín A 3056.6 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava rizota: Ve vhodném hrnci rozpálíme máslo, na něm zpěníme nakrájenou jarní cibulku, oloupaný a POkrájený česnek, tymián. Vše orestujeme, přidáme rýži, kterou za stálého míchání restujeme přibližně 1 minutu, osolíme, opepříme. Zalijeme vínem, na mírném ohni vaříme vaříme, než se všechno víno vyvaří. Následovně pomalu způsobem přiléváme do rýže vývar, necháme ho vstřebat do rýže. Ve vaření a přilévání vývaru pokračujeme do té doby, než je rýže hotová. Celé vaření rýže trvá přibližně 25 minut. Hotovou rýži stáhneme z ohně a udržujeme teplou, těsně před podáváním horkou rýži polijeme smetanou, na každou porci položíme tenké kousky másla, posypme strouhaným sýrem, ozdobíme tymiánem.
 - 
                                2
Příprava holuba: odstraníme konce křídel, celé holuby rozporcujeme na prsa, která necháme na hrudní části a stehna, ze kterých vyřízneme stehenní kost. Prsa potřeme olejem, jemně osolíme, posypeme rozmarýnem, přikryjeme a necháme marinovat 20 minut. Marinovaná prsa opepříme, v rozpálené pánvičce kůží dolu opečeme do zlatova. Potom je přeložíme na pekáček kůži nahoru, v horké troubě ještě dopečeme přibližně 5 minut.
 - 
                                3
V menším rendlíku zahřejeme husí sádlo, vložíme osolená stehna a na hodně mírném ohni pod poklici vaříme tak dlouho, než stehna změknou.
 - 
                                4
Příprava hub: Čerstvé houby očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Potom je osmahneme v pánvičce na rozpáleném másle spolu s tenkými kolečky česneku do zlatova. Přidáme nakrájenou jarní cibulku, nakonec dochutíme solí, pepřem, ihned odstavíme z ohně. Houby smažíme přibližně 15 minut.
 - 
                                5
Holubí maso rozdělíme na čtyři talíře, naaranžujeme rýži a připravené houby, následně jídlo podáváme. Holubí maso pokapeme vymačkanou citrónovou šťávou.