Uzená krkovice s ovocno-vínovou omáčkou a medem
Suroviny
- 250 g Povidla švestková
 - 600 g Uzená vepřová krkovička
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 0.5 kávová lžička Hřebíček
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 4 ks Pepř černý celý
 - 2 špetka Muškátový květ
 - 1 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
 - Sacharidy 51 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 302 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 92.1 mg
 - Vláknina 1997.6 mg
 - Vitamín A 1997.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.1 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 5.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Uzenou krkovici (bez kosti) omyjeme, dáme do hrnce s 8 dl vody, přidáme celou oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř, oloupaný česnek a lžičku soli. Maso pod poklicí pomalu vaříme přibližně 1.5 hodiny do měkka. Maso vyjmeme, vývar přecedíme do druhého hrnce. Švestková povidla rozředíme v misce asi 1 dl teplého vývaru a za stálého míchání je přidáme do scezeného vývaru a pomalu vaříme. Přidáme med, nastrouhanou citrónovou kůru, skořici, roztlučený hřebíček, muškátový květ. V červeném víně rozmícháme dohladka hladkou mouku a za stálého míchání ji přilijeme do omáčky. Dosolíme podle chuti. Omáčku povaříme 2-3 minuty, přidáme maso pokrájené na plátky a necháme přejít varem.