Fettuccine s prosecco omáčkou
Suroviny
- 2 g Sůl
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 100 g Rukola
 - 250 g Těstoviny Fettuccine
 - 2 g Pepř růžový celý
 - 500 g Mušle svatojakubské
 - 300 g Smetana zakysaná 14%
 - 4 ks Šalotka
 - 1 ks Limetka
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.25 l Víno šumivé (sekt)
 - 4 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Kaviár
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 918 kcal
 - Sacharidy 95 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 915 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 140.7 mg
 - Draslík 1051.4 mg
 - Vláknina 8800 mg
 - Vitamín A 8800 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 813.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dáme na pánev pomalu rozpustit 3 polévkové lžíce másla a mezitím si oloupeme česnek a šalotku. Česnek prolisujeme, šalotku jemně nasekáme a krátce spolu podusíme na pánvi s rozpuštěným máslem. Zalijme šumivým vínem proseccem a po rychlém odpaření zalijeme omáčku smetanou, pomalu vaříme asi 10 minut.
 - 
                                2
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, nasypeme těstoviny a vaříme dle návodu na skus. Po uvaření slijeme přes síto a necháme krátce vykapat.
 - 
                                3
Nastrouháme trochu kůry z omyté limetky (chemicky neošetřené)a vymačkáme šťávu, kterou nalijeme do prolisované omáčky. Dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                4
Po přebrání rukolu pečlivě omyjeme, vytřepeme co nejvíc vody a natrháme na malé kousky. Maso ze svatojakubských mušlí omyjeme pod proudem vody za použití síta a co nejvíce okapeme nebo osušíme ubrouskem. Na pánvi přepustíme 2 polévkové lžíce másla a opečeme mušle po všech stranách. Následně vložíme do omáčky a necháme asi tři minuty působit.
 - 
                                5
Slité těstoviny upravíme spolu s omáčkou na nahřátých talířích a ozdobíme rukolou, hrubě rozdrceným růžovým pepřem, proužky limetkové kůry a kaviárem.