Makrela naložená v soli
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 150 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
 - 100 g Kedlubna
 - 800 g Makrela obecná
 - 100 g Protlak rajčatový
 - 3 ml Citronová šťáva
 - 16 ml Olej slunečnicový
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 dl Víno bílé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Kečup ostrý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 242 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 426 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 53.3 mg
 - Draslík 263.7 mg
 - Vláknina 4463.8 mg
 - Vitamín A 4463.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.9 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Důkladně očištěné a oprané makrely naložíme do soli na celou noc. Poté je opečme v pánvi na rozpáleném oleji do červena. Vypečený olej přecedíme a vrátíme zpátky na pánev. Přidáme na malé kostičky nakrájenou kedlubnu, petržel, celer a chvilku dusíme. Zalijeme vínem, přidáme protlak, kečup, zelený hrášek. Zahustíme moukou, za občasného míchání vaříme do zahoustnutí omáčky. Před dodušením dochutíme špetkou soli, pepřem, citrónovou šťávou.
 - 
                                2
Opečené makrely naaranžujeme na jednotlivé talíře, přilijeme omáčku a podáváme.