Lotrinské kuře s pórkovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Veka
  • 1000 g Kuře
  • 100 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.17 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 890 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 604 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 269.3 mg
  • Draslík 709.5 mg
  • Vláknina 3503 mg
  • Vitamín A 3503 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.6 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve připravíme pórkovou nádivku: bílou veku rozkrájíme na kostky, v misce zalijeme mlékem a necháme všechnu tekutinu vsáknout. Oloupaný česnek prolisujeme, očistíme velký pórek a pokrájíme ho na kolečka. Česnek s pórkem orestujeme v pánvi na rozehřátém másle do změknutí a necháme vystydnout. Nakonec na veku v misce nalijeme rozšlehané vejce, přidáme pepř, sůl i orestovaný pórek. Nádivku důkladně promícháme.

  • 2

    Očištěné kuře osolíme, opepříme, lžící naplníme nádivku, otvor uzavřeme jehlicemi a kuře úhledně svážeme potravinářským provázkem.

  • 3

    Připravené kuře dáme na pekáč, přelijeme suchým bílým vínem a olejem. Pečme v troubě (předehřáté na 180°C) po dobu 1½ - 1¾ hodiny do zlatova. Pekáč vyndáme z trouby, zakryjeme a necháme čtvrt hodiny odpočinout.

  • 4

    Naporcované kuře podáváme přelité výpekem a posypané sekanou petrželkou.

Komentáře k receptu